Акценти

18 Октомври 2017

Животът днес

Влиянието на началниците върху дейността на предприятието, самочувствието на служителите и атмосферата в целия екип от много години се изучава от различни изследователски компании и даже университети. Голяма част от разработките са посветени на въпроса как знанията, навиците и характерът на ръководителя влияят на колектива.

Съществува ли връзка между характера на началника и здравето на неговите подчинени?

Изследователи от Харвардския университет отговарят на този въпрос категорично: да, такава връзка има, при това – директна. Учените анализирали общото здравословно състояние на 220 доброволци и взаимоотношенията им непосредствения ръководител. Оказало се, че при тези от тях, които имат много строг началник, рискът от заболяване е с 35% по-висок заради постоянния стрес. Служителите са под непрекъснато напрежение заради опасността да получат наказание или направо да бъдат уволнени. Това съсипва и цялата психологическа обстановка в екипа.

Жените на ръководни постове се справят по-добре от мъжете

Ако началник на компанията или подразделението е жена, то служителите средно с 6% са по-въвлечени в работата и проявяват по-голям интерес към нея в сравнение със случаите, когато босът е мъж. Освен това жените ръководители с 10% повече участват в работния процес и един и половина пъти по-често настояват служителите да развиват кариерата си. Такива са данните, получени след проучване на Gallup.

Изследователи от канадския университет „Макмастър“ доказаха, че ежегодният ръст на доходите на компании, управлявани от жени, е с 6% по-висок от този на фирмите, управлявани от мъже. Жените началници по-добре могат да обяснят на служителите какво се очаква от тях, а и умеят да изслушват алтернативна гледна точка. И още – те са по-търпеливи и въздействат не само върху работата на своите подчинени, а и върху емоциите.

По-успешните компании се ръководят от интроверти

До този извод стигнаха учени от три университета - Харвардския, Станфордския и Чикагския, след като анализираха поведението на генералните директори на почти 5 хиляди компании. С помощта на лингвистични алгоритми те определили личностните качества на всеки от тях – интроверт или екстроверт, ниво на емоционална стабилност, отвореност към новия опит, способност да се съгласява с другите, съвестност. Установено било, че хората, които използват много наречия, дълги предложения и често говорят от първо лице, изобщо не са емоционално стабилни. Ако фирмата се управлява от интроверти, показателите за рентабилност на активите са средно с 2% по-високи от показателите на тези, оглавявани от екстроверти. Това може би е свързано с факта, че на работа в организации, където нещата не вървят особено добре, обикновено се назначават харизматични и комуникативни екстроверти. От тях се очаква да се справят с натрупалите се проблеми, но те рядко оправдават надеждите.

Лошият шеф като причина за смяна на работата

По данни на компанията BambooHR в 44% от случаите служители напускат работното си място заради началника. Изследователи определиха и кой може да се нарече лош ръководител – този, който обича да си присвоява чуждите заслуги, не поддържа подчинените си при спорове с клиенти и не зачита правото на служителите си на парична компенсация. При това той не се доверява на колегите си, а повишава или наема служители по свой вкус.

Най-добрата възраст за ръководителите е 50 г.

Изучавайки професионалната жизнеспособност на ръководителите, учени от университета в Хайфа, Израел, установиха, че пикът на възможностите им е 50 г. В изследването са участвали 545 шефове на компании от сферата на високите технологии, от инженерни и инфраструктурни предприятия.

Ефективният началник умее да обучава

Група експерти от Станфорд и университета в Юта проучиха какво трябва да бъде основното предимство на ръководителите. Оказва се, че добрият началник не е този, който мотивира и наблюдава подчинените си, а този, който ги обучава на по-ефективни методи на работа.

Сподели във Facebook