Българщина

10 Февруари 2024

3161

Животът днес

Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

- Акад. Велев, какво знаем за масовите миграционни процеси по света и коя е причината за тяхното възникване?

- В исторически план е известно Великото преселение на народите през периода IV-VI век през н.е. То се изразява в преселението на евразийски племена от няколко индоевропейски езикови семейства, които принадлежат към иранската средноазиатска група племена като аланите, чиито потомци са днешните осетинци, прабългарите, скитските, славянските, германските племена. Освен тях в преселението участват и маджарите (унгарци), които се числят към уралските племена, тук са и алтайски племена - авари и хазари, както и тюркоезичните в лицето на  печенегите и куманите. Те започват да мигрират в края на VI век и по-късно.

- Днес обаче сме свидетели на нова масова миграция…

- Да, и тя по своите мащаби може да се нарече Второ велико преселение на народите. Днешният миграционен процес включва два различни потока от хора: първият са бежанци, прогонени от ужасите на гражданската война в Сирия, Ирак, Йемен и Либия, втората са трудови имигранти, принудени да напуснат своите страни по икономически съображения – такива са мигрантите от Афганистан, Пакистан и от Северна Африка, като арабските държави Алжир, Мароко, Тунис…

- Какви са очакванията на наблюдателите за броя на евентуалните мигранти?

- Сегашната миграция според специалистите демографи може да възлезе на около 6 000 000 души. Затова тази вълна с право може да бъде наречена Второ велико преселение на народите.

- Кои конкретно са причините за тази гигантска миграция?

- На всички е известно, че до Втората световна война съществуваха няколко държави – Великобритания, Холандия, Португалия, Белгия, Франция, които си бяха поделили страните от т.нар. Трети свят. След края на войната колониалната система се разпада и на световната политическа сцена излизат два геополитически гиганта – САЩ и СССР. Като между тях възникна военно, икономическо, политическо и културно (идеологическо) съперничество, което се проявява със стремеж за господство в света. Това доведе до формирането на два конфронтиращи се военно-икономически блока. Единият е на САЩ, в който са включени страни, изповядващи идеите на либералната демокрация и пазарна икономика от Западна Европа, плюс Гърция, Турция и Канада, като се създава военноотбранителен блок – НАТО. Другият блок е на СССР, в който са включени окупираните източноевропейски страни, в които под диктовката на Москва се изграждат общества и държави, основани на комунистическата идеология. Този блок също създава  военноотбранителен съюз – Варшавски пакт. Възникналото противоборство бързо се разпростря и обхвана всички възможни области на политиката, икономиката, културата и отбраната. В тази гигантска конфронтация САЩ обяви СССР за „Империя на Злото“ и успя да предизвика промени, които завършиха, както знаем, с разпад на съветската държавата на няколко самостоятелни и независими републики. Така от първоразрядна страна новосъздадената Руска федерация се превърна във второразрядна велика държава.

- Успоредно с това в Азия се формира нова военнополитическа група…

- Да, това са страни, които притежават атомно оръжие, обявяват се за независими държави, става дума за Китай, Индия и Пакистан. Тези фундаментални промени в световното геополитическо пространство се явяват предпоставка на гигантския миграционен процес, наречен с право Второ велико преселение на народите.

- Кога според Вас се постави началото на този миграционен процес?

- Предпоставки за голямата миграция трябва да търсим в събитията в Афганистан през 1979 г. Тогава там бе установен прокомунистическият режим, който, за да се закрепи на власт, покани на помощ съветски войски. Съветското правителство се отзова и изпрати в Афганистан 40-а съветска армия, която практически окупира страната. Това предизвика остра реакция на протест, изразена в декларация на 34 страни - членки на ООН. Веднага след това САЩ и страни - членки на НАТО, започнаха да изпращат  оръжие и инструктори в Афганистан в помощ на ислямските борци, станали известни като талибани. През 1989 г. съветската армия се изтегли от Афганистан. Местната икономика е в пълна разруха. В страната се установява ислямски фундаментален режим, който подложи на кървава вакханалия местното население и особено привържениците на бившия режим. Това е причината да се формират първите групи от мигранти, които напускат територията на Афганистан.

- Кои други фактори подготвиха тази бежанска вълна?         

- Трябва да прибавим към тези фактори и следния факт. На 20 март 2003 г. САЩ и Великобритания атакуват Ирак по въздух, суша и море под претекст, че режимът на Саддам създава оръжия за масово поразяване. Военната операция бе подкрепена от Австралия, Дания, Полша и Испания. Започването на тази война е силно критикувано от редица държави по света поради липсата на нужната декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията на коалиционните сили. Самата война продължава почти 1 месец и успява да постигне една от двете си основни цели – сваляне на режима на Саддам Хюсеин. Съюзниците обаче не откриват обявените от американската пропаганда запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане.

- Какви бяха геополитическите последствия?  

- Тази окупация на Ирак допринесе за въоръжено конфронтиране на двете основни ислямски религиозни фракции в страната - шиити и сунити. Сентенцията „разделяй и владей“ намери нова демонстрация в американската политика в Ирак. Тези събития отново доведоха до масова миграция на бежанци в съседните страни. Следва нова акция на американската дипломация за налагане на господство, разигравайки театъра за демократизиране на африканските държави, известна под името „Арабска пролет“. Всеки непредубеден съвременен човек знае, че ислямската религия създава предпоставки за формиране на специфична форма на управление в арабските страни, където авторитаризмът на президентите се подкрепя от духовенството, основавайки се на текстовете на Корана за единоначалието в държавата. Така че диктатурата е общоприета форма на управление в тези държави.

- Какво се случи след избухването на Арабската пролет?

- След гражданските вълнения и свалянето на т.нар. диктаторски режими настъпва граждански хаос. Започват да се формират ислямски въоръжени групи, които тероризират населението. Икономиката на тези страни се блокира. На улицата са изхвърлени хиляди безработни, които търсят път за оцеляване. Така се формират големи контингенти от хора, които чакат някой да им посочи пътя към оцеляването.

- Къде е мястото в този пъзел на събитията в Сирия?         

- Събитията в Сирия също силно дразнят американските стратези. Те не могат да понасят президента Асад, чиято фамилия в продължение на повече от 30 години управлява държавата в тясно сътрудничество със СССР, а по-късно Русия. И още нещо важно – Сирия е предоставила военни бази на Русия. Това е достатъчно основание САЩ да подкрепи и въоръжи недоволните от режима на Асад и да предизвика гражданска война. И ето: създава се нов поток от мигранти, от бежанци, които масово нахлуват и търсят подслон в Турция. След всички тези ситуации, които се развиха в страните от Близкия и Средния изток, както и в Северна Африка, се оказа, че има достатъчен материал за мигрантския вулкан, който може да избухне всеки момент.

- Но огромната мигрантска вълна вече се надигна и заля Западна Европа…

- През последните десет години в САЩ се засилва мнителността на техните дипломати и стратези, които започват да изпитват безпокойство от мощното икономическо развитие на ЕС и неговата конкурентоспособност. Чуват се гласове за създаването на собствени въоръжени сили на Европейския съюз. Американските стратези започват да изпитват страх, че тяхното водачество на НАТО ще стане излишно. Тази политическа и икономическа конюнктура според анализаторите отключва сагата на гигантската миграция. Пущането на огромната мигрантска вълна ще залее Европа и страните от ЕС и ще блокира нейното икономическо развитие. Ето това е нужно на американските конкуренти, за да застанат отново начело на най-богатите и силни страни по света.

Автор Румен Леонидов

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага онлайн в книжарница „Хеликон“ на цена от 25.00 лв.

 
Сподели във Facebook