От 28 април до 1 май т.г. край Велики Преслав ще се проведе традиционният събор на последователите на богомилите, чиито организатори са Асоциацията на българите по света и фондация  „Виделей“. Обществото, което обединява професионалисти и любители, изследващи духовния живот на българските богомили, започва дейността си още през 2005 г. Оттогава датират поредица от предавания, беседи, семинари, срещи, които по-късно прерастват в пътуванията „По пътя на богомилите“ в Европа и у нас. В сърцевината на това общество на знанието са няколко души, посветили се на изучаването на богомилското наследство – това са Христо и Галя Маджарови, Георги Изворски, Христо Буковски, Георги Мелихранов, Спас Мавров, Филип Филипов и Асен Асенов – Хермес.

Всяка пролет фондация „Виделей“ организира международни събори, посветени на богомилския дух и култура, а през година провежда експедиции, участниците в които проследяват маршрутите на родните „еретици“ до Босна и Херцеговина. Подобни експедиции се осъществяват и до богомилските места във Франция и Италия, свързани в миналото с разновидностите на това учение. Артефакти от онези далечни времена са съхранени и върху територията на днешна Украйна, в Барселона, на о. Малта, с които участниците се запознават на място.

През миналата година във френския гр. Алби българката доц. Веселина Вачкова и френският ѝ колега, изследователят на богомилите Мишел Муние, имаха обща беседа на тема „Българското учение“. Тя бе проведена пред участниците в пътуващия семинар на „Виделей“. 

Участниците в пътуващия семинар на фондация "Виделей" в градината на президента на Малта

Тази година във фокуса на събора във Велики Преслав ще бъде лекцията на проф. Диана Гергова

„Учението за безсмъртието при траките гети и неговото развитие като българска духовна традиция при богомилите“. Останалите лектори също са известни учени и изследователи на българското културно наследство - акад. проф. Григор Велев, проф. Валерия Фол, проф. Добрин Добрев, проф. Веселин Панайотов, доц. Веселина Вачкова, писателят изследовател Христо Буковски. Сред специалните гости ще бъдат преподавателите в Чувашкия университет, академиците Христо и Галя Маджарови. С интерес се очаква срещата с Филип Филипов – астролог, астроном, физик, философ и изследовател. Участниците ще имат беседа и с тангриста Спас Мавров, тук ще бъде и д-р Александър Литвин, известен руски прогностик. С юбилейна изложба в рамките на събора ще участва и г-жа Лили Димкова, която ще отбележи своята  85-годишнина.  Георги  Мелихатов ще говори  за богомилите от Хърватия до Сибир, а специалистът Александър Стойчев ще въведе участниците в древните епоси „Нариман Тарих“ и „Джагфар Тарих“.
Участниците в събора ще могат да видят и изложението на Уста Дарин, наследник на стар дърворезбарски род

от гр. Трявна, който тази година спечели първа награда в Милано. Майсторът е впечатлил журито с изработените от него дървени тронове с кристали и уникалния жречески жезъл.

Културната програма се допълва с изпълнения на български фолклорни състави от Молдова, Украйна и Татарстан, членуващи  в „Асоциация на българите по света”. Предвидени са и няколко театрални и танцови постановки, както и демонстрации на различни древни ритуали. 
Организаторите очакват от Франция да пристигне и  световноизвестният богослов и преподавател Мишел Муние, автор на редица изследвания за богомилите и катарите. Освен видео за срещата на „Виделей“ в гр. Алби, Франция,

ще бъде показан и уникален филм за свещените богомилски места в Словения, Хърватия, Франция, Италия, Андора и Испания.
 

Ако се питате защо трябва да участвате в това събитие, отговорът на организаторите на събора звучи така: ще имате рядката възможност да общувате лице в лице с лектори, които другаде не можете да срещнете. Те са част от духа на това оригинално събитие, те са духовното ядро от изследователи, учени, писатели, обединени в обществото „Виделей“.
Те помагат на съвременния българин да разшири степента на своята образованост, да укрепи националните традиции и да въздигане свещеното знание за величието на древната ни родина. Организацията е подпомагана от ерудирани лектори в създаването на видеоматериали за духовната ни история, за траките и богомилите, в сътворяването на новата културно-духовна българска история.

Беседа на доц. Веселина Вачкова сред богомилските паметници в Босна и Херцеговина по време на Пътуващия семинар „По пътя на богомилите“ в Европа
Сподели във Facebook