Дискусия

15 Ноември 2016

3043

Животът днес

 

„Престиж 96” АД е сред най-големите компании в хранително-вкусовата промишленост в България. Разполагаме с изключително модерно производство на световно ниво. Продажбите и печалбата ни бележат високи двуцифрени ръстове, което ни нарежда сред най-успешните компании в страната. Превърнахме се в абсолютен пазарен лидер във всяка една категория, в която оперираме в България: бисквити, вафли и миникейкове, и с дял в продажбите от над 23%. Но за да се случи всичко това, винаги сме разчитали да подготвените кадри и добрите професионалисти.

Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж 96“

Днес за компанията се трудят около 550 човека и екипът ни е много разнообразен. За нас работят хора с дългогодишен опит и стаж в компанията – много от тях са с нас от самото създаване на „Престиж“. Едновременно с това почти постоянно наемаме нови хора, сътрудничим си с редица университети и училища по стажантски програми – ценим високо енергията и таланта на младите хора и им даваме възможност за професионално развитие при нас.

Един от начините за успешно сътрудничество между бизнеса и университетите

е компаниите да отворят широко вратите си за младите хора, да им предоставят възможността да се запознаят отблизо и „на терен“ с естеството на работа и разнообразието на професиите. За поредна година в компанията стартираме стажантска програма „Лятна Академия Престиж“. Посрещаме преподаватели и студентите от III и IV курс от катедри: „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“; „Технология на тютюна, захарта, растителните и етеричните масла“ и „Технология на ферментационните продукти“ на Университета за хранителни технологии в град Пловдив. Горди сме, че няколко години подред сме и любезен домакин на традиционния пътуващ семинар на катедра „Икономика и управление на строителството” към Икономическия университет в град Варна. Екипът на нашата компания с удоволствие споделя със студентите интересни факти за управлението на фирмата, производството и складовото стопанство, подбор и обучение на кадрите, технологии и иновации, разработване на нови продукти, регистрация на търговски марки, маркетинг стратегии и комуникация.

Силно вярваме, че

за преодоляването на различията между очакванията на бизнеса и стремежите на абитуриенти и абсолвенти

е важно в образователната система да бъде заложено още от ранна детска възраст подпомагането на младите хора в  професионалното им ориентиране, възпитаването на трудови навици и запознаването с добрите производствени практики, със спецификата на реалния бизнес и водещите технологии и стандарти на работа. Така например ние често сме канени да бъдем част от реални учебни часове във Велико Търново. Споделяме своята 20-годишна история с децата, разказваме за трудовата дейност на хората в родния край и нагледно доказваме, че трудолюбивите и предприемчиви хора могат и успяват да развият успешен бизнес в България. Този блясък в очите на най-малките ни мотивира да разработим и стартираме през тази година първата практикантска програма на „Престиж“, проведена съвместно с професионална гимназия по електротехника и електроника „М. Ломоносов“ в град Горна Оряховица.

Целта на програмата е да осигури стаж на ученици, завършващи професионални училища

и да подпомогне навлизането им на пазара на труда, като ги запознае с процесите и практиките на реалния бизнес и ги подготви за ежедневните казуси и предизвикателства.

Ние се стремим да бъдем и социалноотговорна компания с активна позиция към бъдещето на обществото, в което живеем, което е част от приоритетите на съвременните работодатели. Затова инициираме и подкрепяме каузи, които имат положителен ефект върху живота на хората. Нашите каузи са основно свързани с младите хора – тяхното образование, личностно израстване, култура, спорт и здравословен начин на живот. Партнираме си с глобални компании, както и с едни от най-влиятелните български и международни организации.

През 2016 година подкрепихме инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България –

Лятна академия „Лидери на бъдещето“,  която е част от Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“. Инициативата е насочена към младите хора на България – студенти в български и чуждестранни учебни заведения, в подкрепа на млади професионалисти и таланти да реализират потенциала си в България.

Партньор сме и на най-големия младежки бизнес форум – „Изгряващи звезди“, организиран от „Джуниър Ачийвмънт България“.

Ние не гледаме на корпоративната социална отговорност като на маркетинг инструмент, а като на дългосрочна инвестиция в едно по-добро и проспериращо общество. Вярвам, че това, което правим, ще доведе до по-висока мотивация на младите хора да се образоват добре, да водят по-активен и здравословен начин на живот, да си поставят високи цели в живота и да ги следват.

Сподели във Facebook