Дискусия

5 Октомври 2017

credoweb bg

По информация на Министерството на здравеопазването, регистрираните нападения над медицински лица в Спешна помощ за 2015 година са 47. За 2016 - 28, а за първите шест месеца на тази година - 25. Това са общо 100 регистрирани нападения само над екипи на спешна помощ в период от две години и половина. А по данни на Прокуратурата, образуваните досъдебни производства за последните три години са 5, 4 и 2. От тях осъдените са 4-ма за 2014, 1 - 2015 и 4-ма за 2016 година. 

ДИСКУСИЯ:

Кое ни кара да посягаме на лекарите?

Това са сухите цифри, които отчитат един акт, който надминава обикновената агресия. Обикновено хората оправдават вдигането на ръка срещу медицинско лице с "момент на афект", "лошо отношение", "тежък характер", "стечение на обстоятелствата", "притеснение". Каквито и аргументи да даде насилника за проявеното насилие, то не е оправдано.

Да разгледаме няколко случая на насилие над медици:

29 октомври 2013-та година. 30-годишният Калин Николов напада фелдшера Денчо Денев в болница в Шумен. Причината е, че според Николов лекарят работел бавно. Счупва носа му и е осъден година по-късно на 16 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок.

25 май 2014-та година. В кабинета на ортопеда д-р Преслав Пенев в болница "Св. Анна" във Варна влиза пациентът Йордан Петров с рани на лявата ръка. На направената от сестрата забележка да внимава, защото цапа, той отговаря с удар. Присъдата е условна - 1 година  с три-годишен изпитателен срок.

05 април 2016-та. Трима нападат и пребиват зверски професор Стефан Станчев от "Св. Анна" в София. Побойниците са познати на полицията лица с криминални досиета.

06 април 2016-та.  Д-р Фалих Фарук и Веселин Николов от варненски екип на Спешна помощ са нападнати още с излизането им от линейката. Нападението е провокирано от закъснението на линейката.

28 октомври 2016г. - Баща и син нападат лекар и охранител в болница в Пазарджик. 

Април 2017г  в град Котел  д-р Елена Милева, лекар от Спешна помощ,е с тежки телесни травми след нападение от 30-годишшен мъж. Няма известна присъда.

25 юни 2017г - Мъж в пияно състояние пребива д-р Александър Серафимов и охранители в болница в Бургас. Задържан е за 72 часа, но още не е известна присъда.

Юли 2017г.  - баща на новородено пребива д-р Гегова в столичната болница Шейново. Детето е здраво родено, но агресията е породена от отказа на лекарката да предаде на бащата плацентата. Лекарите от цялата страна, БЛС и Столичният лекарски съюз обявяват петък, 7 юли за ден на протест срещу насилието над медици. 

Около 100 са случаите на нападнати медици за последните 2 години и половина. 40% от всички медицински лица са били жертви на агресия, а голяма част от тях – повече от веднъж.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви :"Превенцията на атаките срещу медици ще са строгите присъди". 

Въпреки това насилието над медици продължава. Каква е причината?

Социалната платформа за здраве и здравеопазване CredoWeb инициира обществена дискусия, чиято цел е  е даде ценна обратна връзка и да намери решение на този така болен за цялото общество проблем

Сподели във Facebook