Проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Спекулативни са твърденията, че всяка година се приемат стотици студенти по „Право“, които не намират реализация на трудовия пазар, според проучванията на Министерството на образованието това не е така.  Води се ожесточен спор за това кои трябва да са приоритетните специалности, след като за две години бяха спрени евростипендиите за отлични студенти в специалности като икономика, право и медицина. Няма да участвам в споровете по този казус, но ще отбележа, че приоритетите в образованието са свързани не само с нуждите на индустрията. Специално

юридическата професия за мен не е свързана само с индустрията, а и с много други сфери на обществения живот. Пазарът на труда и вече реализираните студенти го доказват. Много млади хора се интересуват от правната наука, защото смятат, че така ще могат да реализират вижданията си за справедливост. Съдейки по това, че ограничените бройки, които се обявяват всяка година от Софийския университет по специалността, се заемат, мога да кажа, че интересът към професията не намалява и тя остава една от най-престижните в България.

Бизнесът трябва непрекъснато да се опитва да установява връзка с образователните институции. Бизнес лидери могат да се включват в лекционния курс, за да могат на практика да обяснят на студентите какво се случва в реалната работна среда. При досега си със студентите работодателите могат да намерят най-подходящите кадри за бизнеса си, като привличат изявените и трудолюбиви студенти. В Софийския университет имаме много талантливи деца, които печелят състезания и грабват различни отличия в страната и чужбина. За съжаление не съм забелязал някой от бизнеса да ги е поканил и да се е заинтересувал от тях. Все пак се радваме на факта, че в Юридическия факултет пристигат писма от адвокатски кантори, които канят студентите да работят при тях на стаж, но винаги могат да се желаят повече такива покани.

Сподели във Facebook