Присъствието на първомартенските герои Пижо и Пенда тази година е предимно под формата на мартеници – кратуни, отколкото в традиционния им вид.

Това установи субективна фотообиколка на „Животът днес“ из столичните улици дни преди първи март.  Масово мартеницата от кратуна Пижо се продава по-скъпо от Пенда, тъй като според продавачите за производството му се използват по-големи кратуни, повече материал от вълна, а и носът му е по-дълъг от този на неговата половинка.

Друга натрапваща се гледка са мартениците с птици или такива с червен и бял цвят. С кудкудякащи петли, снасящи кокошки, щъркели във всякакъв сюжет и големина, включително и такива с ръста на дете. Причина за масираното им присъствие била, че сме в китайската година на Петела. Не липсват и мартеници с животни от селскостопанския двор. За изработката на по-сложните мартеници е нужен минимум ден и половина, разказаха малкото производители, които продават изделията си по бордюрите. Продължава да бъде мистерия колко от мартениците са произведени в Китай и колко в България. Не е новина, че и през тази година символа на първата пролет не е подминат от кича. Проявите му отново са чрез приказни или герои от футбола, детски филми и сапунки. Добрата новина е, че сякаш по-малко от предишни години са странните мартеници във формата на октоподи, светещи на тъмно трактори или такива с лика на политици и пр. Няма промяна в цените – най-скромната мартеница т.е. за преплетен тънък бял и червен конец - 10 ст. броят, а ако е в комплект от по 20 мартеници, цената им пада до 5 ст. на брой. Най-скъпите мартеници по улиците са около 40-50 лв. Освен в България, мартеници се правят и подаряват и в Македония и Румъния. Вижте галерия:

 

Сподели във Facebook