Само десет бяха избраните кадри от над 10 000 изпратени заявления за участие в конкурса на Нешънъл Джиографик (National Geographic). Ето кои са най-добрите кадри от пътешествия за 2016 г:

1. Първо място в категория „Портрети“: Вътрешна Монголия

Антъни Лау печели с кадъра на конник който язди сред автономния регион Вътрешна Монголия. Зимата в региона е изключително сурова. Температурите падат под минус 20 градуса по Целзий, вятър духа непрекъснато от всички страни и е изключително трудно да снимаш в такива условия.

2. Първо място в категория „Градска фотография“: Бен Юсеф, Маракеш, Мароко

Колежът Бен Юсеф е много по-тихо и по-спокойно място в сравнение с улиците в Маракеш. Фотографът Такаши Накагава дълго чака, за да уцели най-доброто време за снимане.

3. Първо място в категория „Пейзажна фотография“: Хокайдо, Япония

Докато прави кадъра, Хироки Иноуе чува „Където и да отидеш, ще те следвам“, затова кръщава и снимката така.

4. Трето място в категория „Портрети“: усамотение на минус 21 градуса по Целзий в Химачал Прадеш, Индия

Матиа Пасарини успява да заснеме възрастна жена в усамотеното село Химачал Прадеш, долина Кинаур. Жената носи голяма цепеница, с която да стопли дома си.

5. Второ място в категория „Портрети“: Варанаси, Индия

Ясмин Мунд казва по повод снимката с наслов „Мечти“: „Пристигнах в къщата за гости, в която бях отседнала към 5:30 сутринта. Инстинктивно се изкачих до покрива на сградата. Исках да видя изгрева над река Ганг. Докато чаках, обърнах погледа си дясно и онемях. На една от сградите майки, бащи, деца, братя, сестри и домашни любимци спяха върху покривите на къщите си.“

6. Почетно отличие в категория „Градска фотография“: Ню Йорк, САЩ

Катлийн Долматч заснема кадъра над Ню Йорк от хеликоптер. Пътешествието е по случай рождения ѝ ден. Тя заснема двете лица на Ню Йорк. От едната – Сентръл парк, а от другата – Манхатън.

7. Почетно отличие в категория „Пейзажна фотография“: Нунавут, Канада

Тази снимка е направена далече от брега на остров Бафинова земя. Майка полярна мечка и нейното малко са се покатерили върху голям айсберг, покрит със сняг. Със снимката си Джон Ролинс иска да представи нестабилната опора на мечката и несигурната дълготрайност на леденото образувание сред дълбините на морето.

8. Трето място в категория „Пейзажна фотография“: пустиня Атакама, Чили.

Така наречените „Скрити езера“ на снимката са седем на брой и се намират в местността Кордилера де ла сал, в близост до Сан Педро. Виктор Лима прави обстойно проучване на тази местност преди да направи кадрите си. Той вярва, че е първият фотограф, който заснема това място през нощта.

9. Второ място в категория „Градска фотография“: Гуангдонг Шенг, Китай

Снимката е направена от Wing Ka H. през последното му пътуване до Гуанджоу, когато снима това студентско общежитие в южен Китай.

10. Второ място в категория „Пейзажна фотография“: регион Пантанал.

Снимката е направена в местност „Пантанал“. Когато Масимилиано Бенчивени (Massimiliano Bencivenni) сваля кадрите на компютъра си, той не може да повярва какво е заснел. Всички знаем, че природата е единствена по рода си, но понякога тя е повече от зашеметителна.

11. Трето място в категория „Градска фотография“: Пулау Пинанг, Малайзия

Светкавица прорязва небето над небостъргача Комтар. Автор: Джереми Тан

12. Почетно отличие в категория „Портретна фотография“: фитнес на плаж Венеция, Калифорния, САЩ

Автор: Дотън Сагуй

Източник

Сподели във Facebook