Балерина пред Народния Театър: Оставихте ме без дъх

Едни от най-емблематичните паметници в столицата осъмнаха с табели, чиито послания са свързани с критично мръсния въздух в София. През изминалите почивни дни в София фините прахови частици отново достигнаха пикови стойности – 400μg/m3. Акцията „Диша ми се“ е инициирана от неправителствената организация „Спаси София" и артиста Ивайло Христов. Чрез нея те целят привличане на общественото внимание към сериозния проблем със замърсяването на въздуха и отговорно отношение и действия от страна на общината. Ето какво написаха от „Спаси София" на facebook страницата си относно „Диша ми се":

"Столичната община предупрежава: Дишането сериозно вреди на вашето здраве" - това е само едно от посланията, които тази сутрин нашият екип заедно с артиста Ивайло Христов закачи на някои от най-знаковите паметници в София. Целта ни е отново да насочим вниманието към опасния проблем със замърсяването, чиито жертви са над 700 души годишно само в столицата. През изминалия уикенд, фините прахови частици достигнаха отново пикови стойности от над 400μg/m3, а Общината си прави оглушки.

Паметник на Алеко Константинов: Виждам смог, а не Витоша!

Настояваме цялата администрация и лично кметът Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova да се ангажират с проблема и да предприемат бързи, конкретни и категорични действия. Очакваме Столичната община да изиска от държавата промени в данъчната система, позволяващи на общините да поощряват икономичните и по-малко замърсяващите автомобили; тотална приоритизация и модернизация на градския транспорт, както и неговото безплатно ползване в дните с пиково замърсяване. Също така настояваме за поетапно превръщане на центъра в пешеходна зона, за повече велоалеи, преомисляне на политиката за енергийни помощи и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните.

Г-жо кмет, досегашните "мерки", които предприемате очевидно са проформа и без някакви #ВидимиРезултати. Вие и Вашата безпомощна администрация сте лично отговорни и за жертвите на замърсяването и за влошеното качество на живот в София. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Време е за действие сега, защото утре може и да е късно."

Паметник на Цар Самуил: София - европейска столица на смога!
Паметници на Христо и Евлоги Георгиеви: Смогът в България убива по 3800 души годишно
Паметник пред СГХГ: Ракът на белите дробове расте, но не старее...
Паметник на Св. Св. Кирил и Методий - Върви народе, обгазени!
Паметник на Радой Ралин: По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака - сега за сега си остава..въздуха
Паметник на Стефан Стамболов: Смогът покрива всичко освен лошата политика
Паметник на Иван Вазов: В Общината въздух дишат ли?
Паметник на Св. Патриарх Евтимий: Столична община предупреждава - дишането вреди сериозно на вашето здраве!
Паметник на Владимир Димитров – Майстора: Човек се задушава, Общината обещава.

 

Сподели във Facebook