11 български плажа получават тази година 5 звезди за качество със световния сертификат „Син флаг“. Отличието, което само по себе си е екоетикет и стандарт в туризма, е присъдено на ивиците „Оазис“, „Дюни“, „Созопол-Харманите”, „Поморие-изток”, „Слънчев бряг-юг“, „Свети Влас-централен“, „Свети Влас-нов паж“, „Свети Влас-изток“, „Слънчев ден“. След двегодишно прекъсване през 2017 г. сертификат ще получи отново Албена. Нов плаж, отличен в инициативата, е „Бялата лагуна“ в община Каварна, където „Син флаг“ ще се вее за първи път. Яхтеното пристанище „Марина Диневи“ също ще получи документ за качество.

Кампанията „Син флаг” обхваща 47 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания, като отличава чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища и поощрява цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието. Към момента по света има 4266 плажни ивици и пристанища, които са заслужили „Син флаг“.

„Тези 11 плажове са едва 3-4% от българските плажове. Изпратихме информация и покани до всички концесионери в България през декември да се включат в световната кампания и да кандидатстват за отличието. Малцина обаче въобще реагираха“, отбеляза Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на българското движение „Син флаг”. Той обясни, че отличието не говори много на българските туристи, но нещата не стоят така що се отнася до чуждестранните гости и големите международни туроператори.

„Флагът добавя няколко звезди към категорията на всеки курорт.

Голяма част от чуждестранните туристи се доверяват на известните туроператори да изберат най-доброто място за отдих и почивка. Съответно за тези туроператори е особено важно плажовете да имат „Син флаг“. И българите постепенно започват да се ориентират какво означава този стандарт, защото гарантира качеството на средата, където плажуваш“, каза Станимир Георгиев.

Първо национално, а след това международно жури разглежда кандидатурите, като присъжда наградата, ако са спазили различни критерии, групирани в четири категории:

  • качество на водата за къпане;
  • предоставена екологична информация на плажа;
  • безопасност и услуги;
  • екологична съобразност и управление.

От българското движение „Син флаг” подчертаха, че спечелилите престижния приз концесионери са опазили околната среда от заустването на отпадни води и така са гарантирали до голяма степен чистотата на морето и плажа и са подобрили условията за къпане. Наградените плажове предоставят полезна екологична информация с образователен характер за защитени територии и резервати и провеждат екологични дейности и инициативи.

„За първи път тази година кандидатствахме за отличието и го получихме.

Този стандарт говори много на международните туроператори и агенции,

че плажът е хубав и поддържан, че водата се пречиства, че са осигурени безопасността и комфортът на плажуващите. Работим с един от най-големите туроператори в света - „Томас Кук“, и всяка година в комплекса ни почиват много скандинавци, германци, руснаци“, каза Светлин Стефанов, изпълнителен директор на „Бялата лагуна“, разположена в местността Икантълъка на Северното българско Черноморие. Той подчерта, че с приза се надява да привлече и повече български летовници, които да оценят качествата на ивицата.

Наградените обекти не са разположени географски равномерно. Само три плажа са от Северното Черноморие, а останалите осем са на юг. Тази година без „Син флаг“ е останал плажът „Слънчев бряг-север“, където все още има концесионни неуредици.

30-ото издание на световната класация показва, че

броят на българските плажове е нараснал с един за последната година.

Скромната цифра е несравнима с отличените 342 плажа в Италия, 430 в Гърция, 445 в Турция и над 580 в Испания. „Това обаче не означава, че плажовете ни са по-лоши от тези например на съседните балкански държави. Просто там участието в кампанията се насърчава на национално и местно ниво. В повечето страни стопани на плажовете са общините или хотелите, пред които са плажовете, така че това са реално институциите, които имат интерес да стопанисват плажа по перфектен начин и този флаг да служи като маркетинг и реклама на мястото – петзвездна препоръка. Така или иначе зависимостта между броя на плажовете със син флаг и високия стандарт в туризма е осезаема и безспорна“, каза Станимир Георгиев.

За сравнение по-малко плажове със „Син флаг“ от България в Югоизточна Европа имат Румъния (1) и Украйна (5), а в Албания няма нито един. В Черна гора обаче отличените плажове са 25. 

Сподели във Facebook