На 16 октомври е основана Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН. Затова и на този ден се отбелязва Световният ден на прехраната.

По последни данни на ФАО броят на гладуващите на планетата постоянно расте. Според експертите ситуацията с изхранването на населението се влошава, а хората, страдащи от хронично недохранване, се е увеличил от 777 млн. през 2015 г. на 815 млн. през 2017 г. Затова на 16 октомври задоволените и живеещи комфортно нации трябва да си дадат сметка за хуманитарната катастрофа, която заплашва целия свят. Да се поинтересуват от причините и да се опитат да бъдат полезни с идеи и средства, за да се овладеят мащабите на растящия недоимък на Земята.

Кои са най-гладуващите страни на планетата

Антирейтингът се съставя въз основа на Global Hunger Index (Глобалния индекс на глада - GHI).

1. Централноафриканска република – индекс 50,9

Това е една от най-малко населените страни в Африка и от най-бедните държави в света. Тя притежава добри природни горски и хидроенергийни ресурси, диаманти, уран, злато, нефт. Въпреки това населението гладува.  

2. Чад – индекс 43,5

Държавата е известна с изключително големите си проблеми в сферата на здравеопазването. Инфекциозните и паразитни заболявания са ежедневие за населението. Една от причините е недостигът на чиста питейна вода – постоянен достъп до нея имат около 27% от жителите, а средната продължителност на живота е само 48 години.

3. Сиера Леоне – индекс 38,5

Република Сиера Леоне се намира в Западна Африка, на брега на Атлантически океан. Държавата притежава добри минерални, селскостопански и риболовни ресурси, но остава една от най-бедните в света. Средната продължителност на живота е 53 г. за мъжете и 58 г. за жените.

4. Мадагаскар – индекс 38,3

На островната държава средната продължителност на живота също е много ниска -  61 г. за мъжете и 65 г. за жените. Сериозен проблем за страната са заболяванията, между които и чумата.

5. Замбия – индекс 38,2

13,5% от населението на държавата е заразено с вируса на СПИН, а 82% живеят в изключителна мизерия.  

6. Йемен – индекс 56,1

Това е една от най-бедните арабски държави. Икономическото ѝ благосъстояние зависи от добива и експорта на нефт, запасите от който намаляват.   

7. Судан – индекс 35,5

Заради териториални спорове въоръжените конфликти в страната са ежедневие. На територията на Судан действат и терористични организации, които още повече влошават бита на населението и затрудняват достъпа му до хранителни продукти.

8. Либерия – индекс 35,3

Това е най-бедната страна в Западна Африка и трета в света по този показател. Нивото на безработица в Либерия е 85%. Икономиката и инфраструктурата на държавата силно пострадаха от гражданската война.  

9. Нигер – индекс 34,5

Нигер е разположена в най-сухите райони на Сахара и една от най-бедните държави в света, стабилно заемаща последно място по развитие на човешкия потенциал.  

10. Източен Тимор – индекс 34,3

След като получава независимостта си през 2004 г. Източен Тимор се превръща в една от най-малко развитите страни в света, втора по бедност в Азия, след Афганистан.

Сподели във Facebook