Финансистите в САЩ обмислят изтеглянето на 100-доларовите банкноти от обращение. Предложението е на група експерти от Харвард. Те се позовават на опита на Европейската централна банка, която се отказа от банкнотите от 500 евро.

Според специалистите от Харвард банкнотите с голям номинал са много удобни за извършване на нелегални търговски сделки. Законните операции с крупни суми се извършват по безкасов път, а обикновените потребители все по-често ползват карти и избягват да плащат кеш, освен ако не става въпрос за съвсем дребни суми.

Банкнотите с номинал над 100 долара в САЩ бяха извадени от обращение през 1969 г. А през 1986 г. кметът на Ню Йорк призова страната да се откаже и от 100-доларовите банкноти, защото те са основно разплащателно средство на наркотрафикантите, но тогава идеята не се възприе.

Според експертите в момента зад границите на САЩ в обращение са 60% от всички американски парични средства, които са на обща сума 900 милиарда долара. Сред тях около 80% са в 100-доларови банкноти.

Сподели във Facebook