Таксите за детска градина трябва да отпаднат за децата между 3 и 4 години. Това са заявили близо 75 % от участници в проучване на Алфа Рисърч, проведено по инициатива на фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА) . В проучването (от април 2017г.) взели участие 1022 пълнолетни български граждани. Около 73% от анкетираните смятат, че градината трябва да е безплатна и за малко по-големите деца между 5 и 6 годишна възраст.

Ако таксите за детска градина отпаднат, повече деца ще ходят редовно на детска градина (61%), също така децата ще бъдат по-подготвени за началното училище (46%). Според 35% от родителите това като цяло ще подобри уменията за общуване на децата.

Премахването на таксите за детските градини, би ги направило по-достъпни за децата

63% от анкетираните изтъкват,че премахването на таксите за детска градина би довело до значително облекчаване на семейния бюджет. Почти половината (47%) считат, че родителите ще се чувстват подкрепени от държавата, докато едва  20% са на мнение, че липсата на такси би довела до увеличаване на възможностите за трудова заетост за родителите.

 “Не сме изненадани от резултатите и ще потърсим диалог за обсъждане на промени в законодателството с представители на институциите” – коментира Евгения Волен, директор на програми за предучилищна възраст в Тръста. Според ТСА премахването на таксите за посещение на детска градина е добра практика в държави, където се търси преодоляване на класовите различия чрез осигуряване на ранен достъп до образование за хора в икономически неравностойно положение.
 

Сподели във Facebook