Както и през миналата година на първо място в рейтинга на най-заможните фамилии са Уолтън, собственици на веригата супермаркети Walmart. През изминалите 12 месеца състоянието на семейството се е увеличавало със 70 хил. долара на минута, 4 млн. на час и 100 млн. на денонощие. За една година капиталът на Уолтън е скочил с 39 млрд. и вече е 190,5 млрд. долара.

Wal-Mart Stores Inc. днес управляват почти 9 хиляди магазина в 15 страни.

На второ място в класацията е фамилията, собственик на компанията Mars Inc. За година тяхното състояние е нараснало с 37 млрд. долара и е достигнало 126,5 млрд. долара.

Следват братята Чарлз и Дейвид Кох. Техният баща е разработил нов метод за преработка на нефт и е основал в Канзас, САЩ, корпорацията Koch Industries. Днес компанията се занимава с няколко бизнеса – производство на химически продукти, пластмаса и инвестиции. Капиталът на фамилията Кох според Bloomberg се е увеличило за една година с 25 млрд. долара, като общата сума вече е 125 млрд. В миналогодишния рейтинг семейството се е класирало на второ място.

Четвърти са членовете на многобройната (около 15 хил. души) кралска фамилия Ал Сауд от Саудитска Арабия със състояние от 100 млрд. долара.

Пети са братята Ален и Жерар Вертхаймер – собственици на модната къща Chanel. Състоянието им възлиза на 57,6 млрд. долара.

Според изчисленията на Bloomberg общият капитал на 25-те най-богати семейства в света е стигнал 1,4 трлн. долара.

Сподели във Facebook