Годишните данъчни декларации и за бизнеса, и за физическите лица ще се подават само онлайн от 2018 г., т.е. за доходите, придобити след 1 януари 2017 г. За физическите лица няма да се изисква електронен подпис, а персонален идентификационен код (ПИК), който се издава срещу лична карта безплатно в клоновете на Националната агенция за приходите (НАП). Важна промяна е, че след като бъде въведено онлайн декларирането, ще отпаднат отстъпките, които в момента по закон могат да ползват фирмите и физическите лица за подаването на декларации през интернет.

Според Министерството на финансите с тази мярка ще бъде намалена вероятността от допускане на грешки в данъчните декларации и последващите посещения на гражданите в офисите на агенцията за уточнения и нанасяне на корекции. Съвременният начин на комуникация с данъчните власти обаче има и противници. „Преминаването изцяло към подаване на декларации по електронен път според мен е погрешно, защото ще затрудни много от хората, които не са наясно с онлайн попълването и изпращането на документи. По-възрастните, които по-често изпитват затруднения, ще бъдат принудени да използват професионални услуги, което ще се отрази на портфейла им. А те всъщност са най-съвестните данъкоплатци“, коментира пред в. „Животът днес“ Кирил Тупаров, управител на голяма счетоводна къща в Пловдив. 

Кои са основните данъчни и бюджетни промени за 2017 г. - четете в хартиеното издание на в."Животът днес", брой 1 за 2017г., 10 януари

Сподели във Facebook