Пазарът на имоти в София и в големите градове става все по-динамичен. Продавачите се радват на „минибум“ в търсенето на жилища. Брокери от водещи агенции признават, че на ден в столицата се сключват по 70-80 сделки. „Цените на имотите в София само за година се повишиха средно с 12%. Въпреки това търсенето е голямо, а предлагането е ограничено.

Според данни на Агенцията по вписванията през 2016 година са осъществени 26 000 сделки, тоест на ден се продават средно по 71 имота в столицата“, обясни пред в. „Животът днес“ Страхил Иванов, управител на една от най-големите агенции за недвижими имоти в страната. Той обобщи, че раздвижване на имотния пазар се наблюдава още във Варна, Пловдив, Бургас и частично в Стара Загора. Като цяло в страната обаче е регистриран 3-процентен спад на имотните сделки.

Заради голямото търсене на жилища в големите градове

за първи път от 2008 г. се усети огромен дефицит на качествено ново строителство.

Според агенциите за недвижими имоти реализираните продажби на жилища ново строителство представляват около 40% от общия обем продажби в София, а цените, на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичния пазар средно с около 80-100 евро на кв. м. Разликата между цените на жилищата в различните части на столицата може да се окаже достатъчна, за да си купи човек втори апартамент. Така, ако в едни квартали имотите се продават на стойности над 1100 евро на квадратен метър, в други те са под 600 евро на кв./м.

Най-скъпи остават жилищата, които са в квартали във или близо до центъра и с добре уреден транспорт и инфраструктура.

На високи цени – средно между 1100 и 1300 евро на кв./м, са жилищата в централния квартал „Лозенец“, в района на Докторския паметник, ул. „Оборище“, Медицинска академия, кв. „Иван Вазов“ и в зоните около Южния парк.

На противоположния полюс са кварталите „Дружба“, „Надежда“ и „Люлин“, където жилищата са на средна стойност под 700 евро на кв./м. Като цяло най-ниски са цените в кварталите на северозападните райони на столицата. Статистиката показва, че най-голям брой сделки са сключени в южните райони на София – кварталите „Витоша“, „Борово“, „Гоце Делчев“, „Стрелбище“ и др.

В „Студентски град“ и „Младост“ се наблюдава изключително динамично предлагане на жилища както ново, така и старо строителство. В тези квартали може да се намери тристаен апартамент както за 50 000 евро, така и за 130 000 евро.

Според експертите раздвижването на имотния пазар в големите градове се дължи на възстановяващия се пазар на труда и съпътстващия го спад на безработицата, нарастването на доходите, изгодното ипотечно кредитиране и продължаващата вътрешна миграция към големите градове.

Сподели във Facebook