В началото на всяка година икономисти, финансисти и банкери публикуват прогнозите си за предстоящите 12 месеца. Някои от тях предупреждават за напълно реални заплахи, други са от сферата на фантастиката и най-често не се сбъдват.

Какви финансови и икономически шокове очакват света през 2018 г. според експертите:

Биткойнът - главен герой

През 2017 г. курсът на биткойна скочи десетки пъти, затова и не е чудно, че той се превърна в един от главните герои на шокиращите прогнози. Анализаторите от датската Saxo Bank в сценариите си допускат, че през 2018-а един биткойн ще стигне 60 хиляди долара, а пазарната му капитализация ще превиши 1 трилион долара. Скокът в курса на криптовалутата ще бъде обусловен от възможността да се сключват фючърсни контракти в биткойни. Този вариант е по-удобен и безопасен за инвеститорите, което означава, че те по-охотно ще извършват сделки в биткойни, което ще обезпечи и неговия възход.

Според други експерти успехът на тази криптовалута ще бъде нетраен. Ще го сринат Китай и Русия, които ще забранят нелегализираните официално валути. В резултат биткойнът ще падне до хиляда долара.

Биткойнът като един от финансовите проблеми на 2018 г. влезе и в прогнозите на специалистите от Deutsche Bank. Немските анализатори смятат, че сривът на криптовалутата може да се превърне в сериозно изпитание за големите инвеститори, разчитащи на този пазар.

Китайците продължават нагоре

Още една прогноза на Saxo Bank – невероятни успехи на китайската икономика. Банкерите описват следния сценарий: отварянето на пазарите за чуждия капитал ще привлече в Поднебесната рекордно количество задгранични инвеститори. Притокът на чуждия капитал ще се отрази благоприятно върху акциите на китайските компании. През 2017 г. ценните книжа на най-големия телекомуникационен играч Tencent поскъпнаха със 120% и компанията влезе в топ 5 на най-големите предприятия по пазарна капитализация (500 млрд. долара). А през 2018 г. Tencent ще закрепи успеха си и ще задмине американския гигант Apple. Капитализацията на китайската компания според прогнозите ще скочи двойно и ще стигне 1 трилион долара.

Проблемна година за Русия

Естествено, в своите прогнози западните експерти не забравят и за Русия. Според специалистите от Bank of America Merrill Lynch основен икономически риск за страната на Путин ще бъдат разширените санкции на САЩ, които ще прогонят инвеститорите. Вероятността от този сценарий не е голяма, но ако Вашингтон все пак въведе ембарго, чужденците ще започнат масово да изтеглят активите си от Русия. Днес над 51 млрд. долара от руския държавен дълг принадлежат на чужди лица. Ако се сбъднат прогнозите на Bank of America Merrill Lynch, рублата ще тръгне надолу.

Австро-Унгарската империя се завръща

Разбира се, прогнозите не могат да минат без Европа. Всеки път експертите предричат на Стария континент разпри, провал, разпадане, референдуми за независимост. Saxo Bank обаче в своите песимистични очаквания успя вярно да предскаже Brexit и желанието на британците да излязат от Европейския съюз. Според експертите през настъпващата година ЕС ще бъде превзет от… Австро-Унгарската империя. Разногласията между евроскептиците и ръководителите на общността ще достигнат своя пик и ще доведат до това центърът на силите в Евросъюза да премине от френско-германската ос към Централна и Източна Европа. Разколът ще предизвика сътресения на финансовите пазари и към края на годината курсът на еврото ще падне.

Факторът „Тръмп“

Експертите от агенцията Bloomberg прогнозират, че през 2018 г., въпреки критиките и недоволството, американският лидер Доналд Тръмп все пак ще постигне икономически ренесанс, който отчасти ще се дължи и на обещаната данъчна реформа. В резултат след две години Тръмп ще излезе победител в президентската гонка. Истината е, че след това републиканецът несполучливо ще отмени системата на здравеопазване, т.нар. Obamacare. А поради разразилата се финансова криза няма да може да предложи на населението никаква алтернатива. След десет години в Щатите вместо обичайните демократи и републиканци за властта ще се борят четири нови партии. В най-лошия случай нито един от кандидатите няма да събере необходимото количество гласове и тогава в САЩ ще се развихри невиждана политическа криза.

Сподели във Facebook