Резултатите от последното изследване на международната компания Oxfam показаха, че доходите на най-богатите хора в света растат шест пъти по-бързо от заплатите на обикновените жители на планетата. Експертите проведоха проучването си в навечерието на Световния икономически форум в Давос.

Оказва се, че състоянието на най-заможните хора значително е нараснало и сега само 1% от населението на Земята владее 82% от всички световни богатства. При това състоянието на останалите жители на планетата, които не принадлежат към елита, за една година не се е променило. Съвсем наскоро стана известно, че през 2017 г. милиардерите са натрупали още почти един трилион долара.

Според данните на неправителствената организация Oxfam, която се занимава с борбата с бедността, между най-богатите хора са основателят на Microsof Билл Гейтс (чистата стойност на неговите активи е 75 млрд. долара), бившият президент на индустриалната група Inditex Амансио Ортега (67 млрд. долара) и бизнесменът Уорън Бъфет (60,8 млрд. долара).

В рейтинга на най-богатите хора попаднаха още предприемачът Карлос Слим Елу (50 млрд. долара), шефът на Amazon Джеф Безос (45,2 млрд. долара), създателят на Facebook Марк Зукърбърг (44,6 млрд. долара), основателят на Oracle Лари Елисън (43,6 млрд. долара) и медийният магнат и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (40 млрд. долара).

Сподели във Facebook