Съвсем наскоро трима депутати от Европарламента сигнализираха за заплахата от масовото използване на новия клас пестициди – неоникотиноидите. Първата им жертва са пчелите, които в Европа са пред изчезване. На някои места 80% от тях са измрели. Освен липсата на мед и безценните пчелни продукти, хората рискуват да изгубят още много придобивки, което според някои учени граничи с глобална катастрофа.

Вижте какви ще бъдат последиците, ако пчелите наистина изчезнат:

Срив в световното снабдяване с продукти от всякакъв вид

Отдавна е известно, че пчелите играят огромна роля както за опрашването на растенията, така и за селското стопанство като цяло. Но много хора не знаят доколко е важен техният принос. По целия свят в момента съществуват около 100 основни селскостопански култури, а близо 63% от хранителните продукти зависят директно от пчелите. Без тях няма как да бъде изхранено 7-милиардното население на планетата.

Намалено производство на кафе

В допълнение към различните селскостопански култури, отглеждането на кафе също зависи от пчелите. Без тях световното производство на ободрителната напитка рязко ще се намали и отрасълът ще замре. Това не изглежда особено опасно, защото кофеинът не е сред продуктите, без които човечеството няма да оцелее. Но с кафето са свързани цели отрасли от световната индустрия. Само през 2016 г. брутните продажби на Starbucks Coffee са за 21,3 млрд. долара. През май 2017 г. в тази компания са работили около 245 хиляди души. Кафето е основен продукт за страните от Латинска Америка, а в Гватемала по-голямата част от населението работи в кафеената индустрия.

Хелоуин ще остане в историята

Пчелите са основни опрашители на тиквите. Отчитайки обаче голямото разнообразие от отглеждани култури, загубата им няма да бъде особено тежка за фермерите. Но индустрията, свързана с празнуването на Хелоуин, по време на който 170 млн. потребители по целия свят харчат около 850 млн. долара за фенери, ще претърпи крах. Целият бизнес около празника ще изчезне, защото никой не си представя Хелоуин без тикви.

Срив в текстилната индустрия

Днес в САЩ най-популярният материал за производството на тъкани е памукът. Около 60% от дамските дрехи и 75% от мъжките съдържат основно памук, при това половината от всички облекла на американския пазар се произвеждат от чист памук, а неговото опрашване зависи директно от пчелите. Без тях само в САЩ пазар за над 2 млрд. долара ще изчезне заедно с дънките и тениските. 

Без ядки

Медоносните пчели са необходими за отглеждането на много видове ядки между които бадемите и кашуто. Само индустрията, владееща отглеждането на бадеми, генерира огромни приходи всяка година. Кашуто е още една ядка, която зависи изцяло от пчелите. В Африка кашуто, опрашвано от пчели, дава два пъти повече урожай отколкото отглежданото с изкуствено опрашване. Ако пчелите изчезнат, това не само ще понижи чувствително световното производство на ядки, но и ще бъдат разорени много малки ферми в развиващите се страни. А това означава едно – глад!

Неизвестно бъдеще за биогоривата  

Една от перспективните тенденции в сектора на възобновяемите източници на енергия е използването на биогорива. Те се произвеждат с помощта на различни технологии и според много експерти на тях до голяма степен се разчита да заменят изкопаемите източници на енергия. В много страни като Канада те вече масово се използват. В производството на биогорива обикновено участват растения, опрашвани от пчелите. Най-разпространено е рапичното масло. Но то не може да бъде получено без пчелите. Затова, ако те изчезнат, същата участ я очаква и индустрията за производство на биогорива – високо печеливш отрасъл, който не само осигурява работни места на хиляди души, но и дава възможност да се решат голяма част от проблемите на съвременния свят, свързани с недостига на енергийни източници.

Проблеми с транспортния отрасъл

Когато хората мислят за транспортния отрасъл, рядко го свързват с плодовете и зеленчуците. Но значителна част транспортните услуги е в пряка зависимост от превоза на хранителни продукти. Най-голямата компания в САЩ за превоз на товари е Dot Foods, която оперира с 830 производители на хранителни продукти. В нея работят 4500 души, а годишният ѝ доход е 5,4 млрд. долара. Ако пчелите измрат, това ще доведе и до изчезването на 70% от продуктите на трапезата ни. Това ще има негативни последици и да отраслите, свързани с доставката им. Очаква ги сериозен удар, който ще се отрази върху цялата икономика на държавите.

Упадък в месната промишленост

За да се отглежда добитък за месо, е необходим фураж. А зърното, царевицата, слънчогледът и пшеницата например, се опрашват от пчелите, така че без тях месото ще изчезне от трапезата ни. Изкуственото хранене на добитъка не може да му осигури необходимите хранителни вещества и калории. Последиците са слаб ръст, заболявания и лошо възпроизводство.

Заплашено е цялото човечество

Според някои учени всички тези негативни последици ще доведат да гибелта на цялото човечество. Други се отнасят скептично към този черен сценарий и твърдят, че изчезването на пчелите ще предизвика икономически проблеми и глад, но човечеството ще оцелее.

Повечето експерти обаче са на мнение, че измирането на пчелите и на хората вървят ръка за ръка. На ежегодната конференция   Earthwatch учените се обединиха около становището, че пчелите са най-ценния вид, съществуващ на нашата планета. Един от участниците на форума даже заяви, че без пчели светът го очаква пълна катастрофа. Кой е прав ще покаже само времето.

Сподели във Facebook