Експерти от The Economist Intelligence Unit класираха за пореден път най-скъпите за живот градове в света през 2018 г. Първо място в рейтинга зае Сингапур. Второто място си поделят Париж и Цюрих. Трети е Хонконг. В края на рейтинга се оказаха Каракас (Венецуела), Алмати (Казахстан), Лагос (Нигерия) и Бангалор (Индия). А най-евтин за живеене град е сирийският Дамаск. Заради падането на курса на долара нито един американски град не е могъл да влезе в първата десетка.

Експертите отбелязват, че стойността на живота в отделните градове зависи от тяхното местоположение. За европейските градове определящ фактор са цените в сферата на услугите, а за азиатските – стойността на продуктите.

Ежегодният рейтинг на The Economist Intelligence Unit включва 133 града по целия свят. За съставянето му се сравняват 400 индивидуални цени на 160 продукта и услуги като храна, дрехи, наем на жилища и транспорт. Всички цени се сравняват с базовия град Ню Йорк. Средните цени на хранителните продукти в Сингапур например са с 11% по-високи отколкото в Ню Йорк, а дрехите са по-скъпи с 50%.

Сподели във Facebook