Икономика

6 Февруари 2019

849

Животът днес

Четиридневната работна седмица ще зарадва трудещите се, ще донесе полза на компаниите и на световната икономика, затова трябва да се въведе колкото може по-скоро. Такова е мнението на експерти, което те споделиха на Световния икономически форум в Давос през януари 2019 г. Възможно ли е ефектът от трите почивни дни да е толкова позитивен?

Фактите

В повечето развити и развиващи се страни законодателството е приело 5-дневна работна седмица по 8 часа на ден, т.е. 40 часа седмично.

В Давос беше обсъден варианта да се намалят не само работните дни, но и пропорционалният брой часове, като се запази същата заплата.

Всъщност тази идея не е нова, тя вече е изследвана от учените и пробвана от бизнеса.

Да работим по-малко, но по-добре

Адам Грант, психолог от САЩ, отбеляза, че концепцията за четиридневната работна седмица вече е преминала различни изпитания. „Някои експерименти показаха, че намаляването на работните часове позволява на хората по-добре да се фокусират върху дейността си. Резултатът наистина е такъв, а често качеството и креативността са по-високи. Работещите също така са по-лоялни към организациите, които са готови да им осигурят по-гъвкав подход към планиране на свободното си време“, заяви специалистът в Давос.

Рутгер Брегман, икономист и историк, също взе думата на Световния икономически форум, като подкрепи Грант. Той подчерта, че по-кратката работна седмица съвсем не е новаторска, а добре забравена стара идея. „Десетилетия преди 1970 г. водещи икономисти, философи и социолози вярваха, че ще работим все по-малко и по-малко“, напомни Брегман. Той даде за пример Хенри Форд и други крупни бизнесмени от миналото, които още през 20-те и 30-те години на миналия век са експериментирали с намалените работни часове и са получили положителни резултати.

Мнението на експертите се потвърждава от няколко изследвания и експерименти, резултатите от които установиха, че четиридневната работна седмица прави служителите по-щастливи и ефективни.

Световният опит

Базираната в Нова Зеландия компания Perpetual Guardian се занимава с управление на тръстове и недвижими имоти. През 2018 г. ръководството на фирмата решава да изпробва четиридневна работна седмица за своите 240 служители, а броят на часовете намалява от 40 на 32 седмично. Експериментът продължава два месеца. Резултатите така впечатляват собствениците на Perpetual Guardian, че те решават да въведат постоянно четиридневната работна седмица. Успехите на компанията проследяват експерти от Оукландския технологичен университет в Нова Зеландия. Perpetual Guardian споделили с тях, че работниците имат повече време за семействата си, по-често посещават фитнеса и си готвят вкъщи, намират време и за хобито си. В понеделник служителите се връщали на работа по-свежи и енергични. По-лесно се съсредоточавали върху работата си.

„Преминаването от петдневна на четиридневна работна седмица не е променило производителността на труда“, констатират от Оукландския технологичен университет. Т.е. за четири дни служителите са успели да изпълнят всичко, които преди им е отнемало един ден повече.

Ефектът от по-малко работни часове

Аналогичен резултат са получили през 2016 г. и в Швеция. При проведения експеримент в Гьотеборг обаче не били намалени работните дни, а часовете от 8 на 6. Служителите се справили с всичките си ангажименти, те били напълно способни да се концентрират и да изпълнят задачите си за по-малко време.

Разбира се, тези успехи не се постигат автоматично. В Perpetual Guardian са въвели комплекс от промени, които помагат на работещите да икономисват ценно време. Продължителността на всякакви срещи и колективни обсъждания например е намалена до 30 минути. Основателят на компанията Андрю Барнс смята, че самият принцип на трудовия договор трябва да се преразгледа: трябва да се договаря не броят на работните часове, а същността и обема на извършеното. „Иначе вие просто заявявате: „Аз не знам какво искам от вас, така че ще ви платя за проведеното време на работното място. Ако човек успява за 32 часа да свърши това, за което преди са му били необходими 40, защо да не му се плати същото“, казва Барнс.

Идеален вариант за майките

Четиридневната работна седмица може би ще разреши проблема с неравенството при заплащането. Много жени изработват по-малко часове седмично след като родят. Затова и заплащането им е по-ниско. При това често им се налага да успеят за половин ден и половин заплата да се справят това, което другите вършат за цял ден. Намалената работна седмица ще позволи на майките да получават пълноценна заплата и да прекарват повече време с децата си.

Още плюсове на четиридневната работна седмица

Според експертите хората ще боледуват по-малко, което ще понижи разходите на фирмите. Например статистиката във Великобритания показва, че всяка година се губят 12,5 милиона трудодни заради неработоспособност, свързана с депресии, тревожни разстройства и стресови състояния. В 44% от случаите причина е прекаленото натоварване на работното място.

Да се работи по-кратко време е екологично и икономично. Компаниите ще харчат по-малко средства за електричество и вода, а служителите им ще ползват по-малко транспорт. Това е начин фирмите на четиридневна работна седмица да дадат своя принос в борбата с промените в климата.

Сподели във Facebook