България е в Топ 10 на Европейския съюз по поскъпване на имоти, показва проучване на консултантската компания „Knight Frank“, базирана във Великобритания. Страната ни е на 20-а позиция в глобален мащаб от 55 държави по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на годината, сочи още изследването. Преди нас в Европейския съюз са Литва, Австрия, Малта, Швеция, Естония, Германия, Латвия и Румъния.

За една година  у нас е отчетено поскъпване с 6,5%. Това ни поставя в групата на пазарите с умерен ръст на цените до 7-8%, където са Чехия, Ирландия, Холандия, Великобритания, Словакия и др. В 44 от 55-те изследвани страни е регистриран скок в цените на жилищните имоти, като средно увеличението е с 5,3%.

„През септември, преди изборите за президент на Съединените щати, цените на американските къщи достигнаха своеобразен връх, който не е достиган от юли 2006 година, две години преди финансовата криза“, коментира Кейт Алън, международен изследовател в областта на имотите. Увеличението на жилищните имоти отвъд Океана е средно с 5,5 на сто за третото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година.

Световен лидер по поскъпване на жилищата остава Турция с 13,9% увеличение на цените,

следвана от Нова Зеландия с ръст в цените от 13,5% и Исландия с 12,9%. На дъното на класацията е Украйна, в която цените на жилищата са поевтинели с близо 10 на сто.

 

„Наблюденията ни напълно потвърждават международното проучване. През 2016 г. станахме свидетели на един минибум, или по-точно казано - едно бързо разгръщане на позитивните тенденции на пазара на имоти в София и големите градове в България, какъвто не сме виждали от годините на предходния възходящ цикъл на пазара“, отбеляза пред в. „Животът днес“ Полина Стойкова, изпълнителен директор на една от водещите агенции за недвижими имоти в страната. Тя заяви, че

за пръв път от 2008 г. е регистриран двуцифрен ръст в цените на имотите в София –

очертава се годината да приключи с около 12% поскъпване, което е двойно по-голям растеж от миналата година. Цените на продадените апартаменти в столицата варират между 750 и 930 евро/кв.м. Раздвижване на пазара на жилища е отчетено и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, където тенденциите са за ръст на продажбите между 5% и 10%.

„Раздвижването на имотния пазар даде импулс и на новото строителство. В София и в големите градове на страната бяха възобновени замразени заради кризата строежи, а някъде започнаха нови. Търсят се най-вече двустайни и тристайни апартаменти на цени между 65 000 и 100 000 евро“, обобщи пред екипа ни брокерът Анелия Живкова. По думите ѝ

хората стават все по-взискателни, що се отнася до качеството на строителството,

търсят жилища с добро изложение, отлична шумоизолация, контролиран достъп до входа и разположение в райони с добре изградена инфраструктура, в близост до спирки на градския транспорт. Реализираните продажби на жилища ново строителство са около 50% от общия обем продажби в София, а цените, на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв.м.

Според експертите в бранша раздвижването на пазара на имоти най-вече в големите градове се дължи на няколко фактора – от подобряване на социално-икономическата среда през намаляване на безработицата до нарастване на спестяванията на хората. Много от потенциалните купувачи решават да се възползват и от добрите условия по ипотечни кредити, чиито лихви постепенно падат под 4%.

Агенциите за недвижими имоти отчитат и

още една положителна тенденция през изминалата година – интересът към ваканционни имоти се връща.

За първи път от 2003 година насам половината от сделките на ваканционни имоти са направени от българи. „До този момент хората се въздържаха да правят подобна инвестиция, но положителната динамика на икономиката и стабилният трудов пазар ги направиха по-спокойни и съответно започнаха да купуват. Така или иначе обаче цените, на които се търгуват ваканционните имоти – по морето или в планината, са много по-ниски от това, което е предполагал първоначалният им бизнес план“, обясни Никола Василев – мениджър „Продажби на ваканционните имоти“. Той е категоричен, че като цяло изминаващата 2016 година може да бъде определена като година, доминирана от местните купувачи и инвеститори.

 

„Сега е подходящ момент за покупка на изгоден имот в курортите и купувачите го усещат.

Много клиенти, чието основно търсене е в София или друг голям град, виждайки изгодните цени в курортите, се изкушават да купуват ваканционен имот там. Това го видяхме лятото по морето, в СПА курортите като Велинград, а сега започваме да наблюдаваме подобна тенденция и в ски курортите. Определено атрактивните цени на ваканционните имоти изкушават българските купувачи да закупят втори дом“, сподели наблюдението си Полина Стойкова. Другата важна тенденция при ваканционните имоти е, че те започват да привличат все по-широк кръг от купувачи от целия свят. Все по-трудно може се определи от каква националност масово са чуждестранните купувачи, тъй като картината е много пъстра и се изменя всеки месец.

Британците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи в ски курортите,

а по морето интересът им не е толкова голям. През тази година брокерите наблюдават повишено търсене от страна на купувачи от съседни страни и държави от бившия социалистически блок като Румъния, Сърбия, Чехия, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, наред с клиенти от държави - членки на ЕС, а също и САЩ и Канада.

Експертите споделят едно и също мнение, че

възходящият тренд на пазара на недвижими имоти ще продължи и през 2017 година.

През следващите 12 месеца пазарът на имоти в София и другите големи градове ще продължи отново да бъде движен от местното търсене, като купувачите ще бъдат все по-добре информирани за актуалните пазарни тенденции, ценови нива и за възможностите на достъпното банково финансиране.

„Създалата се конкуренция между новите сгради (новозапочващи и вече реализирани), както и между тях и обектите на вторичния пазар ще доведе до една по-пъстра картина на предлагането, която все по-добре ще успява да удовлетворява търсенето. Това от своя страна ще доведе до допълнително увеличение в обема продажби.

Очаквам ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.“, каза Полина Стойкова.

 

 

Сподели във Facebook