Понякога ни се струва, че за Щатите знаем повече отколкото за собствената си страна. Америка задължително е в центъра на световните новини, но се оказва, че много факти за тази държава не са така популярни, а те са доста любопитни.

Огромен военен бюджет

Според данни на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира на САЩ се падат 36% от глобалните разходи за оръжие (на Русия се падат 3,4%). А военните разходите на страната са 649 милиарда долара годишно.

Златна треска

Американците са на първо място в света по обем на натрупано злато. Според Goldmoney.com САЩ разполагат с 8133,5 тона от благородния метал. За сравнение – Германия, която заема второ място, притежава 3369,7 тона злато.

Калифорния е най-богатият щат

Слънчева Калифорния има най-високия в САЩ брутен вътрешен продукт (БВП). По данни на Международния валутен фонд обемът на БВП в този щат през второто тримесечие на 2018 г. е бил 2,9 трилиона долара. По света има само 4 държави с по-голям БВП – САЩ (20 трлн. долара), Китай (13,4 трлн. долара), Япония (5 трлн. долара) и Германия (4 трлн. долара). До неотдавна Великобритания изпреварваше Калифорния, но през миналата година БВП на британците се оказа по-малък – 2,8 трлн. долара.

Магнит за милионерите

Разбираемо е защо САЩ привличат хиляди чужденци всяка година. И това не са само имигранти от изостанали страни, а и много богати хора. Според анализа за глобалната миграция на AfrAsia Bank през миналата година населението на Америка се е увеличило с 10 хиляди милионери. А списание Forbes твърди, че милиардерите са 604, което прави САЩ световен лидер по брой на богаташи.

Най-големи разходи за здравеопазване

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Щатите харчат по 9,4 хиляди долара годишно на човек за здравеопазване. Това е световният максимум. На второ място е Монако със 7,3 хиляди долара, а на трето – Люксембург с 6,8 хиляди долара.

Специалисти от агенцията Bloomberg обаче твърдят, че американската система на здравеопазване е една от най-неефективните в света. От анализираните 55 държави САЩ заемат 50-то място (на първо е Хонконг, а на последно – Русия).

Най-много пари за лекарства

Огромните разходи за здравеопазване в САЩ са свързани на първо място с високата цена на медикаментите и големите доходи на лекарите, смятат експерти от Harvard Medical School и London School of Economics and Political Scienc. Според статистиката средният американец харчи по 1400 долара на година за лекарства. Но ако сравним тази сума с доходите на средностатистическия член на американско семейство, които са 29 979 долара годишно, тя не е толкова голяма.

Броят на автомобилите няма конкуренция

В САЩ се движат най-много автомобили в света – 252,7 милиона. Това означава, че на 1000 жители се падат 799 коли. За сравнение пътищата на Китай кръстосват 101,4 млн. В Щатите много бързо се развива индустрията на електромобилите, като държат 2,1% от световния пазар. През миналата година в страната са продадени 361 307 електрически автомобила.

Лидери по употреба на кафе

САЩ заемат първо място в света по употреба на кафе – за една година американците изпиват 971 хиляди тона. Дори в най-големия износител на кафе – Бразилия, се употребява по-малко – 969 тона.

Студентските кредити са най-високи

1,5 трилиона долара е размерът на кредитите, отпускани за образование в САЩ. Това е повече от стойността на най-големия онлайн магазин – Amazon. Според статистиката 8,8% от тези кредити са просрочени. Експерти от Financial Times предупреждават, че растящата задълженост на учащите се представлява опасност за икономиката на САЩ, защото в бъдеще заради тези кредити, много хора ще имат проблеми със закупуването на недвижими имоти и откриването на собствен бизнес.

 

Сподели във Facebook