Изследване на експерти от Оксфордския университет установи, че четиридневната работна седмица може да повиши производителността на труда и да направи хората по-щастливи.

Специалистите проследили производителността и нивото на щастие при 5000 служители в колцентрове на 20 британски офиса. Всяка седмица те оценявали нивото си на щастие от 1 до 5 и отчитали ефективността на работата си. Резултатите показали, че при четиридневна работна седмица служителите се чувствали по-щастливи, като се повишило и качеството на свършеното от тях. Продажбите се увеличили и по-малко служители отсъствали от работа. Според специалистите три почивни дни в седмицата помагат по-добре да се запази балансът между работата и отдиха. Освен това при по-къса работна седмица служителите избягват да отлагат ангажиментите си и по-добре се концентрират, за да свършат работата си.

Авторите на изследването твърдят, че четиридневната работна седмица оказва положително влияние на невробиологично ниво – когато хората са позитивно настроени относно служебните си задължения, а и относно живота, това може да повиши производителността на труда им.

Сподели във Facebook