Агенция Bloomberg състави рейтинг на държавите, в които се позволява на чужденци да получат гражданство срещу определена сума. Най-скъпо гражданството струва в Австрия – там срещу инвестиции в икономиката в размер на 23,75 млн. долара желаещите може да се сдобият с паспорт. При това в европейската страна не се предвиждат данъчни облекчения – там данъкът върху дохода е 25%, а 28% е данък печалба. Законът за придобиване на гражданство в Австрия действа от 1985 г.

На второ място е Кипър. Там гражданин може да стане инвеститор, който е вложил 2,375 млн. долара в икономиката на страната. Данъкът върху дохода е 12,5%.

На трето място е Малта – там гражданството струва 1,065 млн. долара, а данъкът върху дохода е 35%.

От 2017 г. възможност за „купуване“ на гражданство предлага и Турция. От чужденците се изисква да придобият недвижимост за сумата от 1 млн. долара или да преведат в турски банки не по-малко от 3 млн. долара в продължение на 3 години.

Според специалистите основният мотив на инвеститорите, когато искат да стават граждани на една или друга страна, не са данъчните облекчения, а стабилността на икономиката и гаранциите за безопасността на средствата им. А за някои предприемачи вторият паспорт е символ на престиж.

Сподели във Facebook