На 27 октомври 2017 г. в Европейския съюз беше поставен нов рекорд по обезпечаване на потребностите от електроенергия за сметка на вятъра. Една четвърт от тока на 28-те страни в ЕС е бил осигурен от вятърните турбини. При това в Дания са достигнали 109%, което им е позволило да изнасят „зелена“ електроенергия, а в големи държави като Германия процентът е 61. А само преди десет години възобновяемата енергия от вятъра не покриваше и един процент от потреблението на Европейския съюз.

Между най-големите производители на екологичната енергия след Дания и Германия са Португалия с 44%, Ирландия – с 34% и Австрия – с 33%. Испания и Великобритания са покрили чрез вятърните турбини малко под една трета от общите потребности от електроенергия – съответно 31% и 29%.

Основна цел на мащабното разпространение на алтернативни източници на енергия  н Европа е намаляването на вноса на газ и въглища (основно от Русия и Северна Африка), както и пълен отказ от атомна енергия. В бъдеще европейците имат намерение да сведат импорта на газ до минимум и напълно да елиминират вноса на въглища.  

Сподели във Facebook