Красота

24 Февруари 2020

Животът днес

Бадемите са не само изключително вкусни, а и имат заслужено място сред суперхраните. Според учените една порция (23 бадема) съдържа 6 г растителни белтъчини, 4 г фибри, витамин Е и 20% от дневната норма на магнезий. Бадемите са богати още на витамини от групата В, калций, желязо и калий.

Защо обаче специалистите препоръчват тези ядки особено за жените:

Регулират теглото

Доказано е, че употребата на бадеми понижава индекса на телесната маса и намалява обиколката на талията. Наситената комбинация от здравословни мазнини, растителни белтъчини и фибри повишава чувството за ситост и гони глада. Резултатите от последни изследвания са показали, че бадемите съдържат около 20% по-малко калории от посочените на етикета, защото те не преминават напълно от храносмилателния тракт в кръвта.

Грижат се за кожата

Известно е, че полезните мазнини поддържат доброто състояние на кожата, а бадемите помагат тя да изглежда млада. През 2019 г. учени проведоха изследване и установиха, че тези ядки намаляват бръчките и се борят ефективно с остаряването на кожата.

Богати са на антиоксиданти

Бадемите са жизнено важен източник на антиоксиданти, голяма част от които е съсредоточена в люспата им. Благодарение на полезните си вещества те намаляват биомаркерите на окислителния стрес, който уврежда клетките.

Сподели във Facebook