С възрастта кожата губи своята еластичност и започва да остарява, появяват се бръчки, пигментни петна, настъпват и други не особено приятни промени. Но при жените те не се проявяват по едно и също време. Всичко е строго индивидуално и зависи от типа на кожата, храненето и начина на живот. Според специалистите съществуват продукти, които могат да ускорят остаряването на кожата. Кои са те:

Захар

Учените твърдят, че захарта, както и подсладителите, е главният виновник за ранните бръчки след ултравиолетовите лъчи. При усвояването на захарта възниква процесът гликиране, вследствие на който се втвърдяват и разрушават молекулите на колагена и еластина, отговарящи за гладкостта и еластичността на кожата.

Мляко

При употребата на млечни продукти трябва да се следи как реагира кожата на тях. При някои хора може да се появят пъпки и зачервяване, при това без да имат непоносимост към лактозата.

Подправки

Пикантната храна активизира кръвообращението. Хората с вродена склонност към купероза (червена мрежа от разширени капиляри по лицето) може да се сблъскат с появата на проблем, свързан с пукането на малките кръвоносни съдове, които не издържа активния кръвоток.

Кафе и чай

Тези напитки се отнасят към диуретиците, затова може да доведат до обезводняване. Губейки влагата си, кожата става по-малко еластична и по-податлива на бръчки. Затова след употреба на кафе и чай трябва да се пие повече вода.

Сподели във Facebook