Всички разбират колко е важно през лятото да се ползват кремове, предпазващи от вредните слънчеви лъчи. Много хора обаче не са съвсем наясно как правилно трябва да използват тези средства, ако искат да защитят кожата си.

Кои са най-разпространените митове за слънцезащитните кремове:

Мит 1: Високият SPF фактор е гаранция, че сме защитени от слънцето

Според специалистите това не е достатъчно, за да предпазим кожата си. SPF факторът защитава от ултравиолетовото излъчване и не допуска изгаряне. Но предпазването от UVA лъчите е много важно, защото те са причината за появата на бръчки и пониженото изработване на колаген. За да избегнем ранното стареене на кожата, трябва да се снабдим с слънцезащитен крем с UVA защита.

Мит 2: Слънцезащитните кремове са нанасят преди да излезем

Слънцезащитните средства трябва да се нанасят поне 30 минути преди да сме излезли навън и да се обновяват на всеки 3-4 часа.

Мит 3: Кремовете са излишни, щом сме на закрито

Ултравиолетовите лъчи могат да проникват през стъклените прозорци у дома, в автомобила или в офиса. Нанасяйте ги през целия ден, защото те присъстват и в изкуственото осветление.

Мит 4: Хората с тъмен тен не се нуждаят от защита

Колкото по-тъмна е кожата на човека, толкова по-малък е рискът от изгаряне, но това не се отнася за стареенето на кожата. Тъмнокожите хора трябва да избират кремове с висока UVA защита, а SPF факторът може да е по-нисък.

Мит 5: Кремовете понижават изработването на витамин D

Много хора се сблъскват с дефицита на витамин D, но този проблем няма нищо общо със слънцезащитните кремове. Достатъчно е 1 час в седмицата да прекараме на слънце, за да си осигурим необходимото количество от този витамин.

Мит 6: Слънцезащитните кремове се нанасят само на лицето

Това е голяма заблуда. Защитните кремове трябва да се нанасят върху всички открити участъци на кожата.

Мит 7: Слънцезащитните кремове се използват само през лятото

Слънце има през цялата година, но през зимата влиянието му намалява. Това обаче не е причина да се откажете от слънцезащитните средства, защото кожата ви може да изгори и при сняг.

Сподели във Facebook