Правилното хранене може не само да подобри здравословното състояние на организма, но и да забави видимите признаци на стареенето, установиха специалисти. Те съветват, ако искаме да запазим младостта си, да включим в менюто си кисело мляко и диня. Първото помага на стомашната микрофлора, укрепва имунитета и предпазва клетките на организма от увреждания, които ускоряват стареенето. Динята е богат източник на ликопен – антиоксидант, който запазва здравето и младостта на кожата.

Важно е също така два пъти в седмицата да се употребява риба от мазните видове. Това понижава риска от когнитивни нарушения.

Експертите съветват хората да наблегнат на богатите на антикосиданти черни боровинки и на естествения източник на колаген – портокалите. От концентрацията на тези вещества в организма зависи младостта на кожата.

Освен това в менюто ни трябва да присъства авокадо, защото съдържа големи количества от мастните киселини олеинова и омега 9, както и броколи, помагащи за изработването на колаген. В битката със стареенето много помагат още ядките като бадеми и орехи (те съдържат омега 3, протеини и витамин Е). А овесените ядки са богати на силиций, който препятства образуването на бръчки.

Сподели във Facebook