Известно е, че алкохолът се отразява негативно върху кожата на лицето, но малко жени са готови да се откажат от среща с приятелки на чаша вино или шампанско. Според дерматолозите „романът“ със спиртните напитки не бива да продължава дълго, защото гледката в огледалото все по-често ще ни напомня, че сме допуснали сериозна грешка.

Какви са последиците за красотата от прекаляването с алкохола:

Проблем №1: Обезводнява

Всеки знае, че алкохолът обезводнява. Причината е, че за деактивирането на спирта от черния дроб са необходими големи количества течности, които трябва да бъдат изхвърлени от организма достатъчно бързо. Естествено, обезводняването засяга и кожата на лицето. Тя става суха и започва да се лющи.

Проблем №2: Нарушава се синтезът на витамини и тяхното усвояване

Подобни проблеми се появяват при редовна употреба на алкохол. На първо място се нарушава синтезът на витамините С и Е. А именно те са необходими за формиране на колагеновата основа на кожата. Влошеният метаболизъм на витамините С и Е води до отпускане на кожата и нейното състаряване.

Проблем № 3: Подсилва синтеза на тестостерон при жените

Когато количеството на мъжкия полов хормон се увеличи, кожата става груба, мазна, лесно се възпалява. Всъщност тя започва да прилича на мъжката, което не е плюс за женската красота.

Проблем № 4: Нарушава се тонусът на мимическите мускули в областта на челото

Ако наблюдавате лицето на човек, който обича алкохола, ще забележите, че челото е с по-сив оттенък и опъната кожа, а долната част е леко увиснала. Причината е, че алкохолът вкарва мускулите на челото в хипертонус, а върху останалата част на лицето оказва отпускащо действие.

Проблем № 5: Появяват се отоци  

От една страна алкохолът изсушава кожата, а от друга – причинява отоци. Когато употребяваме спиртни напитки, те повишават проницаемостта на капилярите и увреждат кръвоносните съдове. В резултат водата напуска кожата, но се задържа в подкожната тъкан, което води до отоци. Ако рядко пиете алкохол, те бързо ще изчезнат, но ако редовно посягате към чашата, отоците ще станат ваши постоянни спътници.

Проблем № 6: Нездравословна руменина

Всички знаем, че чаша вино или друг алкохол могат да върнат руменината на лицето ни. Но при редовна употреба, тя се задържа и вече не е здравословна: кръвоносните съдове се разширяват, а кръвта започва да циркулира по-бавно. Това е началото на неприятното заболяване, наречено розацея.

Кой алкохол е най-вреден за кожата

Според дерматолозите най-негативно въздействие върху кожата на лицето оказва шампанското. На второ място са коктейлите, защото те съчетават различни напитки. Трети са бирата и конякът. Следва червеното сухо вино.

Най-безопасни за кожата на лицето са бялото негазирано вино и водката с много високо качество.

Сподели във Facebook