Американският пазар на пластичната хирургия постави абсолютен рекорд. През 2018 г. жителите на страната са похарчили за пластични операции и процедури 16,5 милиарда долара, което е с 4% повече в сравнение с предишната година.

Най-големи суми американците са платили за инжектиране на ботокс, който изглажда бръчките – 2,95 млрд. долара. Тази процедура е и най-достъпна – струва 397 долара. На второ място е увеличаването на гърдите, за което се плаща от 3000 до 8000 долара. За тази операция американците са похарчили 1,9 млрд. долара.

На трето място са ринопластиката и инжекциите с хиалуронова киселина. За този начин на разкрасяване жителите на САЩ са платили 1,5 млрд. долара за година. Най-доволни са пластичните хирурзи, чиито доходи са скочили средно с 2,8% в сравнение с 2017 г. При това цената на липосукцията е нараснала с 4,2%, а на инжекциите с ботокс – с 3%. Ръстът на цените обаче съвсем не е намалил броя на желаещите да коригират външността си. Според статистиката сред хората малко над 20-годишна възраст броят на пациентите, посетили клиниките за красота, е скочил с 28% от 2010 до 2017 г.

Много пластични хирурзи отбелязват, че най-често ги посещават хора, желаещи да преминат през процедурата с ботокс, които нямат никакви следи от бръчки. Това специалистите обясняват с въздействието на социалните мрежи, които налагат като стандарт идеалните лица на знаменитостите.

Сподели във Facebook