Ако през лятото можем да минем с един слънцезащитен крем, то в студовете трябва да се подготвим за сериозно противодействие на ниските температури. През зимата лицето ни е единствения участък от тялото, който не е защитен от дрехи. А кожата ни е подложена на големи температурни амплитуди, на въздействието на ветровете, дъжда, студа и снега. Затова трябва да ѝ помогнем. Как?

Предлагаме ви съветите на специалистите.

Кожата през зимата се променя, използвайте специален крем

С това се е сблъсквал почти всеки – при смяната на сезоните кожата променя типа си. Мазната и лъскава в топло време в студовете става нормална и обезводнена, а нормалната – суха, започва да се лющи и на места да се пука. Затова първото, което трябва направите, е да смените козметични средства с подходящи за зимата.

Ако в топлото време са ви необходими леки кремове и емулсии на водна основа, то в студовете преминете на гъсти подхранващи средства. Те се правят на маслена основа. Снабдете се с по-плътни кремове и маски за лице. Не се отказвайте напълно и от козметичните средства на водна основа. С овлажняващите кремове през зимата не бива да се прекалява обаче, защото при минусови температури те ще се превърнат в ледена кора, а клетките на епидермиса ще започнат по-бързо да стареят. Въпреки че съвременните козметични средства са предвидени да се избягва този ефект, тъй като те не стоят на повърхността, а проникват в по-дълбоките слоеве на кожата.

Отоплението в помещенията също силно изсушава кожата, затова тя се обезводнява. Изводът е, че овлажняващите кремове са подходящи за всеки сезон на годината, но през зимата се препоръчва да се нанасят през нощта, а не преди излизане навън.

Специалистите съветват и да се снабдим с овлажнители на въздуха.

Пазете се от слънцето и в студовете

Много жени грешат. като си мислят, че препаратите със слънцезащитен фактор са необходими само през лятото. Ултравиолетовите лъчи нанасят своите щети и през зимата. А в регионите, където пада повече сняг, те се отразяват и са още по-вредни, отколкото през лятото, защото кожата получава двойна доза облъчване. Запомнете - слънцезащитните кремове са задължителни и в студеното време.

Съобразявайте се с възрастта си

Колкото хората са в по-напреднала възраст, толкова кожата им е по-суха – губи еластичността си, появяват се бръчки. И ако през младостта на епидермиса са му необходими само повърхностни емулсии, то след 35-ата година грижата за кожата трябва да е насочена към дълбоко подхранващи, овлажняващи козметични средства, коригиращи бръчките. В козметичния салон също ще ви предложат процедури, подходящи за възрастта ви. Между другото зимата е най-подходящия сезон за пилинг.

Не забравяйте за домашните маски

Защо натуралните маски за лице сега са най-подходящи? В късната есен плодовете и зеленчуците все още са много наситени с и богати на витамини, началото на зимата е пикът на техния полезен ефект. За маската избирайте плодове или зеленчуци, подходящи за вашата кожа. Когато тя е суха, добавяйте няколко капки ефирни масла, които съдържат повече от витамините А и Е. Те най-добре възстановяват кожата. При мазна кожа използвайте кисело-млечни продукти или белтък. За суха кожа обратно – добавяйте жълтък.

Откажете се от скрабовете

През зимата те само ще травмират кожата ви. Сменете ги с меки ензимни пилинги. Това е най-щадящия начин за дълбоко почистване на кожата през зимата.

Извадете тоналния крем, приберете пудрата

През зимата най-подходящ е тоналният крем, даже ако не го предпочитате. Това гарантира допълнителна защита към подхранващия крем, който използвате. От пудрата обаче трябва да се откажете, защото тя изсушава допълнително епидермиса.

Сподели във Facebook