Изследователи от университета в Хелзинки, Финландия, доказаха, че диетите и пропускането на някое хранене могат да причинят повече вреда отколкото полза. Причината е, че чувствителното намаляване на калориите в менюто нарушава метаболизма и провокира преяждане. Според експертите, за да поддържат теглото си в норма, хората трябва да се хранят редовно, пише The Daily Mail.

Учените провели изследване с участието на повече от 4900 млади мъже и жени. Доброволците попълвали тестове с въпроси за теглото си и факторите, влияещи на неговата промяна, когато били на 24 и на 34 години. Специалистите установили, че повечето участници в експеримента са напълнели за 10 години. Само 7,5% от жените и 3,8% от мъжете са отслабнали. Ежегодната добавка към теглото била малко под 0,9 килограма при жените и 1 килограм при мъжете.

Основен фактор, помагащ на участниците дълго да поддържат теглото си в норма, се оказали не диетите, а редовното хранене.

Предишни изследвания също доказаха, че ограничената калоричност на менюто може да бъде причина за наднормено тегло, защото нездравословната храна става по-привлекателна. А пропускането на някое хранене увеличава риска от диабет тип 2.

Сподели във Facebook