В последните години гел лакът придоби огромна популярност. Все повече жени избират този метод на лакиране - ефектен, дълготраен и гарантира изряден маникюр. Но освен предимства, той има и сериозни недостатъци, криещи рискове за здравето, предупреждава д-р Радостина Станева, специалист по кожни и венерически болести, ДКЦ 6 – София. не само запечатват нокътната повърхност, но и създават благоприятна среда за гъбични инфекции.

Ноктите са рогови образувания, които предпазват върха на пръстите

Те са съставени от плътен строй епидермални клетки, изпълнени с устойчив твърд протеин (наречен кератин). Гладките, блестящи, с равномерен цвят и розов оттенък нокти са признак за добро здраве. Състоянието им се влияе от множество фактори – хранителни навици, метаболизъм, заболявания, метеорологични условия и не на последно място от козметични процедури, на които биват подлагани.

Д-р Станева, цитирана от CredoWeb, изтъкна, че при нанасяне на гел лак нокътната плочка обаче остава запечатана за седмици. Вредно е  и изпичането, сериозен проблем също могат да създадат субстанциите, с които се отстраняват оцветяващите и полиращите материали.

Има много случаи на гъбични инфекции и други промени по ноктите точно след поставянето на такъв вид лак, подчерта дерматологът.

Дали човек ще се зарази с гъбични (а също така и бактериални или вирусни) инфекции, зависи от неговия имунитет

Значение има и дали в ежедневието ноктите не се мокрят постоянно – някои професии, както и домакинската работа го изискват. Негативно влияние върху кожата и ноктите оказват честото използване на препарати, химични продукти.

Още за гъбичките по ноктите, лечение и предпазване, научете в CredoWeb:

Как се лекуват ефикасно гъбички по ноктите - кликнете върху снимката, за да научите

 

Сподели във Facebook