Нашата кожа, както и целият ни организъм, се подчинява на биоритмите. Затова, ако искаме правилно да се грижим за нея, трябва да знаем режима, по който тя живее, твърдят специалистите.

Независимо от това спим или не, кожата ни започва да се „събужда“ между 5 и 7 часа сутринта. Жлезите с вътрешна секреция започват да произвеждат хормони, които активизират защитните функции. Забавя се деленето на клетките, понижава се абсорбиращата способност на кожата. Този промеждутък от време е най-неподходящ за каквито и да било козметични процедури, но пък благотворно ще повлияе не само върху кожата, а и върху цялото ни състояние, контрастният душ. След него кожата ни дълго време ще остане свежа. Добре действа и измиването на лицето с хладка вода или изтриването му с бучка лед.

Около 7 часа започва да се повишава кръвообращението в кръвоносните съдове, увеличава се съдържанието на активни вещества. По това време а най-добре да не експериментирате с нови козметични средства, защото е голяма вероятността от алергични реакции.

Към 8 часа сутринта кръвоносните съдове започват да се свиват, което намалява и опасността от алергии. По това време можете да си направите макиаж, но преди това е желателно да нанесете върху кожата овлажняващ крем. Не е необходимо той да прониква в дълбоките слоеве, достатъчно е кожата да стане по-мека и влажна. Нанесете крема и върху шията.

В промеждутъка между 10 и 12 часа се повишава активността на мастните жлези и кожата започва да блести. Тогава можете да нанесете козметично средство, което намалява блясъка. То регулира отделянето на мазнини и отнема излишните. Може да помогне и обикновена пудра.

След средата на деня се понижава кръвното налягане, кожата се уморява и тонусът ѝ спада. Можете да я освежите с кратък сън или разходка на чист въздух. Ако нямате възможност да направите едното от двете, просто се отпуснете за десетина минути и постойте със затворени очи.

Ако сте планирали посещение при козметик за 15 часа, по-добре го отложете. По това време кожните клетки се затварят и всяка разкрасяваща процедура няма да постигне желания ефект.

Най-благоприятното време да се погрижите за кожата си са часовете между 17 и 20. Всички процедури ще дадат забележителен резултат, по-добър от всяко друго време на денонощието.

От 20 до 22 часа са много полезни отпускащите процедури. Забележителен ефект ще има посещението на сауна, но не забравяйте след нея да нанесете върху кожата крем или тоалетно мляко. В никакъв случай в сауната не пийте подсладени сокове или газирана вода. Това може да се отрази зле не само на кожата, но и на общото състояние на организма ви. Добре действа и горещата вана, а ако ѝ добавите и морска сол, това ще повиши тонуса на кожата.

След 22 часа най-добре е да си легнете, защото един час сън преди полунощ се равнява на два след полунощ. Задължително нанесете нощен крем, защото около 24 часа започва активно делене и възстановяване на клетките. Кремът подхранва, успокоява кожата, а и предпазва от появата на бръчки.

Сподели във Facebook