Красота

14 Септември 2015

7469

Тина Богомилова

Водата не може да отмие всички нечистотии и грима на лицето. Но когато в нея има частици, наречени мицели, козметичните шишенца за почистване са почти излишни.

Мицеларната вода е измислена в лабораториите на френската козметична компания Bioderma. Според модната библия Vogue чудодейната течност е станала популярна първо в Париж, където водата е твърда, а дамите - изключително суетни. Сега всяка известна марка има в каталога си поне един вид мицеларна вода.

Козметичният тоник съдържа мицели на естери на мастни киселини – частици, които абсорбират всякакви нечистотии. При контакт с повърхността на кожата липофилните полюси на мицелите се разтварят и задържат във вътрешността на мицела излишния себум и замърсявания.

Повечето козметични продукти, както и кожата, съдържат масла, които са неразтворими и водата не може сама да ги отмие. Но мицелите го правят, като прихващат мазнината. Така имаме чиста кожа, и то без агресивни фактори, които дразнят и зачервяват.

Мицеларната вода не съдържа алкохол, оцветители, ароматизатори и сапун. Тя е подходяща за всеки тип кожа и може да се използва за третиране дори и на най-нежните места като зоната около очите.

Напоследък мицеларните води са предпочитаните почистващи козметични средства, които изместват тоалетното мляко и тониците. Те отмиват всякакъв грим - червило, фон дьо тен, руж, сенки за очи, дори и водоустойчивата спирала. Кожата е почистена и освежена, липсват алергични реакции. Мицеларната вода е подходяща дори за почистване на нежната бебешка кожа.

Вълшебната течност запазва баланса в хидролипидния слой на кожата и оказва успокояващо, хидратиращо и тонизиращо действие. Може да се използва при раздразнение на кожата, зачервявания след козметични процедури, пилинг маски, скрабове, епилация. Също и при слънчево изгаряне, както и при ухапвания от насекоми.

Едно от предимствата на мицеларните води е пълното и качествено почистване на кожата на лицето в дълбочина, без да е необходимо измиване с вода след употребата им.

Мицеларната вода може да се използва по всяко време – сутрин за премахване на излишния себум и остатъците от нощния крем, през деня за освежаване на кожата и вечер за премахване на грим и хидратиране.

Препоръчва се да се прави на два етапа. Първо малко вода се изсипва върху памучен тампон и се отстраняват гримът и замърсяванията. След това с втори тампон лицето се обтрива и така по кожата остава фин защитен слой от водни молекули и естери на мастните киселини, които я бранят от външните агресори по-дълго.

Специфични съставки, добавени в някои мицеларни води, ги правят подходящи при борба с проблеми като розацея, дерматит, акне, много суха или много мазна кожа.

 

Сподели във Facebook