Красота

17 Декември 2019

Животът днес

Учени от университета в Тел Авив установили, че употребата на продукти с високо съдържание на калий помага за намаляване на теглото.

За да стигнат до този извод, специалистите провели дългогодишен експеримент с участието на 68 доброволци на средна възраст 51 г. и доказали, че когато част от тях увеличили количеството на калий в менюто си с 25%, успели да се справят с наднорменото тегло. Много по-скромни били резултатите при хората, които увеличили употребата на калий само с 3%.

„Това е първото изследване, което показва пряката връзка между калия и отслабването“, съобщиха учените от Израел, като заявиха, че продължават работата си в това направление. Те отбелязаха, че резултатите им съвпадат с изводите на колегите им от Япония и Южна Корея, които преди време предположиха, че съществува връзка между употребата на калий и затлъстяването.

Според диетолозите продуктите с високо съдържание на калий са: печени с кората картофи, сушените кайсии и сини сливи, листните зеленчуци, лещата, доматеният сок, доматеното пюре, фасулът, киселото мляко и др. Немалко калий има и в птиците, както и морските продукти.

Сподели във Facebook