Лаймът попада в много напитки и гозби в цял свят, но и във всякакви подмладяващи и разкрасяващи тубички и шишенца.

Плодът е дошъл от Ирак и Персия, сега се отглежда основно в Индия и по Средиземноморието.

Цитрусът е братовчед на лимона и съдържа много витамин С. Още преди векове моряците се лекували с него при скорбут. Зеленият плод е богат също и на витамин А и Р, желязо, калий, фосфор, калций и магнезий. Съдържа етерично масло, пектин, фибри, лимонена и ябълчна киселина.

Лаймът има общо тонизиращо и освежаващо действие, засилва защитните сили на организма и забавя стареенето. Помага на храносмилането, предпазва от образуване на камъни в бъбреците, пази сърцето, като понижава кръвното налягане и холестерола. Похапването му помага също и за здрави очи и кости.

Зеленият цитрусов плод е освежаващ, ободряващ и диетичен. Той е отличен източник на растителни влакна, което го прави идеален за разтоварващи диети и при храносмилателни проблеми. Чаша топла вода с прясно изстискан сок от лайм помага за топенето на тлъстините и отърваване от излишни килограми. А изследвания показват, че лаймът помага на пушачите да откажат цигарите.

Богатото съдържание на лимонена киселина и антиоксиданти придава на лайма естествени антибактериални свойства и затова той попада в най-различни козметични продукти за кожа и коса.

Лаймът съдържа и скорбинова киселина, която помага за изработката на колаген, който е много важен за запазването на млада и еластична кожа. Ефективно изравнява тена и поддържа кожата стегната и тонизирана, изсветлява тъмните и пигментни петна, както и тъмните кръгове около очите. Помага също, като стяга и свива порите. Киселините на плода отстраняват мъртвите кожни клетки, затова и сокът от лайм може да се използва като естествен ексфолиант. А няколко капки от него в топла вана помагат при обриви и контузии.

Лаймът, както и лимонът, е чудесен при третирането и почистването на омазняването, пърхота и люспеста кожа по скалпа. Почиства фоликулите и стимулира кръвообращението, като така подпомага растежа на косата. Плодът е част от много специализирани шампоани и лечебни балсами за коса заради антигъбичните и антибактериалните си свойства.

В козметиката се използва маслото от лайм, което се получава от студенопресованите кори на плодовете. Маслото има антибактериално, антивирусно и спазмолитично действие.

Когато се прилага в кремове и лосиони, то помага при акне, за изчистването на мазната и замърсена кожа. Както и за премахване на целулита. При портокалова кожа две-три капки масло от лайм се разбъркват в 30 грама друго масло разредител и се масажира.

Трик за по-бърз растеж на ноктите пък е две капки масло от лайм да се смеси с 20 грама бадемово масло.

В ароматерапията маслото от лайм помага при умора, стрес, депресивни и тревожни състояния. Съчетава се добре с други етерични масла като нероли, лавандула, градински чай и иланг-иланг.

Маслото обаче е фототоксично и не бива да се използва преди излагане на слънце, тъй като може да предизвика алергична реакция.

Лаймът се използва изключително много в националните кухни на страните на Югоизточна Азия и Латинска Америка, особено в Тайланд и Мексико.

Вкусът е подходящ и за дресинг на риба, морски дарове и деликатеси. Зеленият плод е идеален за овкусяване на зеленчукови и плодови салати.

Цитрусът намира голямо приложение при приготвянето на различни алкохолни и безалкохолни коктейли. Лятото пък е идеалното време за прочутия коктейл «Мохито», който не може да утолява жаждата без зеленото лимонче.

Сподели във Facebook