Красота

23 Септември 2015

3987

Тина Богомилова

Подмладяващите мазила се борят с вредните свободни радикали и стимулират клетките, които произвеждат колаген и еластин. Базовите съставки в козметиката за зряла кожа са витамините, основните мастни киселини, ензимните продукти и хидратиращите полимери. Те обаче не могат да проникнат до дълбоките слоеве на кожата и тук вече е ролята на липозомите. През 1983 г. е създаден първият крем с липозоми – това са микрокапсули с активните вещества, които могат да преминават през кожната бариера.

Липозомите са миниатюрни мехурчета на липидна основа. Обвивката на малките сферички е изградена от двойни липидни мембрани, а във вътрешността си съдържат водна фаза. Те безпрепятствено преминават през клетъчната мембрана и внасят вложените в тях вещества, като се пукат. Процесът на отдаване не е еднократен, а продължава няколко часа.

Във фармацевтичната промишленост липозомите се използват за пренос на различни медикаменти.

Попадането на липозомите върху повърхността на кожата уплътнява клетките и формира по-добра защитна бариера срещу замърсявания и увреждания.

Кожата изглежда по-млада, здрава и свежа.

Козметиката залага на липозомите за регулиране на водно-липидния и кислородния обмен, ускоряване на регенерацията на кожата и забавянето на процеса на стареене. Заради структурата си липозомите могат да пренасят най-различни съставки, които са полезни за кожата.

Мехурчетата се използват в широка козметична гама – гелове, лосиони, кремове, овлажнители, балсами за коса, парфюми. В някои слънцезащитни продукти се влагат липозоми заради защитната бариера, която образуват срещу вредните ултравиолетови лъчи. Дезодорантите с липозоми пък намаляват изпотяването и неприятната миризма.

Едно от предимствата на липозомната козметика е, че действието й достига до най-дълбоките слоеве на кожата - регенериращите и подхранващи свойства се осъществяват отвътре навън.

Липидите, които образуват липозомите, са богати на влага, което ги прави подходящи за третирането на суха кожа. Когато мехурчето на липозома се спука върху повърхността на кожата, той я хидратира и увеличава времето за задържане на влагата.

Кремове с липозоми има и за мазна кожа. Те видимо свиват порите, регулират водно-липидния и кислородния обмен, намаляват излишната секреция на себум.

При продължително използване на един крем обаче, особено когато в състава му влизат липозоми или други биологично активни вещества, може да се появи дискомфорт и болезненост на кожата. Това означава, че тя се е пренаситила с веществата, влизащи в състава на крема, и й е необходима почивка от тях.

За препоръчване е медицинската козметика с липозоми, която е по-скъпа, но и по-качествена. Микрокапсулите, доставящи влага в кожата, я подмладяват и гладят бръчките.

А най-евтиният и стар трик за младолика кожа е не просто да й се набавя влага със скъпи мазила, но и да се пие много вода.

 

 

Сподели във Facebook