В летния сезон, когато едва ли има жена, която да не мечтае за плажа, целулитът попарва мерака на голяма част от дамите да си покажат новия бански.

Затова отново ще напомним основните митове за портокаловата кожа и каква е истината според специалистите.

Мит №1

Целулитът е болест

Действително има такова възпалително заболяване, предизвикано от бактериална инфекция, която се лекува с антибиотици. Не се стряскайте. Това, което хората незаслужено наричат целулит, е промяна в подкожната мастна тъкан и застой в междуклетъчната течност. Не става въпрос за болест, а за дефект.

Мит №2

Достатъчно е да отслабнеш и целулитът ще изчезне

Това невинаги е така. Голяма значение има начинът на отслабване. Ако го правите както трябва – спазвате балансирана диета и я съчетавате с физическо натоварване, целулитът наистина може да изчезне. Но строгите диети само задълбочават проблема. След рязко отслабване кожата и мускулните влакна се разтягат и целулитът става още по-забележим.

Мит №3

Целулитът е проблем на зрялата възраст

И това не е вярно. Появата на целулита е свързана с нивото на женските хормони, а техните колебания са най-забележими при бременност, по време на половото съзряване и в менопаузата. Затова не само при дами на възраст, но и при около 15% от девойките се среща този дефект. В пубертета целулитът се отличава с много бурен ръст, но за сметка на това често изчезва сам, когато хормоналната буря утихне.

Мит №4

От целулита лесно можеш да се избавиш, ако забравиш за вредните продукти

Диетата е важна наистина, но не е достатъчна. Съществуват и други рискове фактори като обездвижването, дефицитът на течности в организма, а често причина за целулита може да бъде носенето на обувки с токчета и тесните дрехи, вредните навици. Съществуват и някои заболявания, които влошават циркулацията на лимфата и кръвообращението в тъканите, а това означава, че провокират появата на целулит. Става въпрос за хормонални нарушения, хипотиреоидизъм, варикоза и др. Затова решаването на проблема с портокаловата кожа трябва да е комплексно.

Мит №5

Ако се пият по-малко течности, те няма да се задържат в кожните клетки

Точно обратното – повече течности гонят целулита. Препоръчителната доза е 1,5-2 литра вода на ден. По-добре е да се ограничи приемът на чай или кафе, а фабричните сокове и газирани напитки трябва да изчезнат от менюто. Същото се отнася и за солените продукти и вредните навици. Алкохолът и цигарите, освен че тровят организма ни, задържат и течности, с което влошават кислородната обмяна в тъканите.

Мит №6

Спасението е в антицелулитния масаж

Най-доброто средство срещу целулита е фотошопът. Защото портокаловата кожа се среща при повечето жени и всичко е в хормоните. Борбата с целулита трябва да се води по много флангове – диета, физическо натоварване, профилактика, козметични процедури. Оръжията с по-малък калибър са скрабовете, овлажняващите кремове и масла. Ефективни са и методите, използващи различни апарати. Колкото до ръчния антицелулитен масаж, той наистина е ефективен, но при някои заболявания е противопоказен.

Важно!

Без помощта на физическото натоварване целулитът не може да се победи. Не е задължително да се посещава фитнес. Ежедневното ходене с бързо темпо не по-малко от 4-5 километра върши идеална работа. Плуването, карането на кънки и велосипед също са част от арсенала срещу портокаловата кожа.

 

Сподели във Facebook