Често хората недоумяват защо се ограничават в храненето, а кантарът не помръдва надолу, както би трябвало. Оказва се, че много от продуктите, които присъстват в менюто им, съдържат прекалено много калории. Това е и причината, малкото количество, което консумират, да не даде очакваните резултати.

Кои са най-калоричните продукти:

Растително олио. Около 900 ккал се съдържат в слънчогледовото, тиквеното и зехтина. Съвсем по-малко са в кокосовото – 862 ккал.

Сланина. Осолената съдържа 815 ккал, а прясната – 797 ккал.

Масло. В неосоленото с масленост 82% калориите са 720. Домашното е по-малко калорично – 660 ккал. Оказва се, че само 20 г масло в най-обикновен сандвич ни осигуряват 150 ккал.

Ядки. Най-калорична е макадамията – 718 ккал, но не отстъпват и другите ядки – лешниците съдържат 704 ккал, орехите – 654 ккал, бадемите – 645 ккал.

Майонеза. В най-обикновената има около 630 ккал.

Слънчогледови семки. Те съдържат 578 ккал, а тиквените – 556 ккал, когато не са осолени.

Шоколад. В тъмния шоколад, съдържащ 70% какао, има 550 ккал.

Картофи. Сами по себе си картофите не са калорични – варените съдържат само 82 ккал. Печените – 192 ккал, но в пържените има 505 ккал.

Бекон. Когато е пържен, той съдържа 500 ккал.

Сирена. При тях калоричността е много различна но първенец е чедърът с 426 ккал. Пармезанът съдържа 392 ккал. 

Сподели във Facebook