Красота

28 Декември 2018

Животът днес

Доскоро хората обработваха снимките си във фотошопа. Това обаче не беше много лесно, трябваше да се сваля програма, а и да притежаваш знанията и уменията да работиш с нея. Днес всичко е доста по-просто – все повече приложения за смартфон предлагат само с едно кликване за секунди да промениш външния си вид, да ретушираш недостатъците на кожата си, да избелиш зъбите си, да направиш очите си по-големи, да намалиш обиколката на талията си и т.н.

Но специалистите са сериозно разтревожени, защото безобидното на пръв поглед развлечение променя общоприетите стандарти за красота, след което реалният образ или отражението в огледалото вече не са привлекателни. Това води до разочарование и появата на разновидност на дисморфогенното телесно разстройство, което се изразява в прекалена самокритичност към собствения външен вид. Броят на хората, които изпитват негативни емоции спрямо образа си в огледалото, е повече откогато и да било. Освен непрекъснатото търсене на недостатъци там, където ги няма, те често се изолират от обществото, страдат от депресия или обсесивно-компулсивно разстройство, появяват се суицидни мисли. А това вече е сериозен проблем, сигнализират психолозите.

Подрастващите, които активно използват приложенията за обработване на фотографии, в много от случаите не са удовлетворени от външния си вид и преминават на строги диети, което може да навреди на здравето им. А голяма част от тях виждат разрешаването на проблема в пластичните операции. Затова специалистите са песимистично настроени и смятат, че дисморфията ще се превърне в главен бич на съвременността.

Стандартите за красота, които преди се налагаха от гланцовите списания, вече се формират от социалните мрежи, което повишава критичното отношение на ползвателите към собствената им външност.

Доктор Нилам Ваши от Бостънския медицински университет анализирал статистиката за пластичните операции и установил, че през последните години броят на хората, които желаят да променят външността си, се е увеличил с 10%. Като образец почти всички носят свои обработени с някое от приложенията селфита.

Независимо, че пластичните хирурзи с радост откликват на новата тенденция, специалистите твърдят, че на хората са им необходими не операции, а психиатрична помощ. Без нея те никога няма да бъдат щастливи, колкото и естетични корекции да претърпят.

Сподели във Facebook