Често ги наричат продукти с отрицателна калоричност – тя е толкова незначителна, че организмът ни хаби повече енергия за преработването им, отколкото получава от тях. Въпреки това те са богати на витамини и микроелементи, т.е. те са идеалната храна за отслабващи.

Зелената част на целината – 13 kcal. Съдържа много калий, затова целината е полезна за кръвоносните съдове. Растението е богато на витамините А, К, Е, от групата В и аскорбинова киселина.

Краставица – 14 kcal. Осигурява отлична влага за организма, съдържа много калий, витамин С и от групата В. Стимулира моториката на стомаха.

Маруля – 16 kcal. Съчетава много добри противовъзпалителни средства. Полезна е зае храносмилането.

Ревен – 16 kcal. Съдържа много витамини, в това число и от групата В, витамините Р, С, Е, каротин, органични киселини (ябълчна, лимонена, янтарна).

Киселец – 22 kcal. Богат е на каротин, аскорбинова киселина, калий, магнезий и много желязо. И това е само малка част от полезните вещества, които съдържа това растение.

Тиква – 22 kcal. Подобрява зрението, помага на храносмилането, понижава кръвното налягане.

Спанак – 23 kcal. Той е признат за един от най-полезните зеленчуци на Земята. Съдържа много витамини, особено от групата В, както и голямо количество белтъчини.

Патладжан - 24 kcal. Добре засища при ниска калоричност. В него се съдържат пектин, който извежда токсините от организма и не позволява натрупването на холестерол.

Тиквички - 24 kcal. Едни от най-добрите зеленчуци за диети. Богати са на много минерали и микроелементи, както и витамини. Подобряват храносмилането и обмяната на веществата.

Калина – 26 kcal. Изключително полезен плод, въпреки че у нас не е много популярен. Борис се с високо кръвно налягане, притежава противовъзпалителни свойства, има противомикробно и противовирусно действие.

Сподели във Facebook