Лятото е на прага ни и гледката в огледалото започва да тревожи голяма част от представителките на нежния пол. Наистина с целулит на плажа малко дами ще имат самочувствие. Затова е време да си припомним основните рискови фактори за появата на „портокаловата кожа“.

Според експертите целулитът не е свързан с теглото на хората и е доста сериозен козметичен проблем. Най-важният рисков фактор за появата му е хормоналният фон. Затова целулитът често се появява в периода на половото съзряване – 11-15-годишна възраст.

Известно е, че „портокаловата кожа“ се среща много по-често при жените, отколкото при мъжете, но малко дами знаят, че козметичният дефект е свързан с предпочитанията към газираните напитки и алкохола. Спиртът обезводнява организма и влошава дейността на сърдечносъдовата система. Едновременно с това се увеличава процентът на токсините, а на полезните вещества намалява.

Обездвижването, предизвикващо проблеми с кръвообращението, също е основен рисков фактор за появата на целулит, констатираха специалисти. Затова и спортът е най-добрата профилактика срещу „портокаловата кожа“, а и срещу много заболявания. Не бива да се забравя още, че с възрастта мастните депа се образуват по-лесно, а еластичността на кожата намалява. Съветът на експертите е да се внимава с храненето и задължително да се отделя време за физическа активност.

Сподели във Facebook