Специалисти доказаха, че въпреки разпространеното мнение, не всички сортове зелен чай помагат срещу наднорменото тегло и затлъстяването. Най-успешно с излишните килограми се справя сортът оолонг в комбинация с жасмин. Благодарение на природните условия, майсторството и вековните традиции на китайците в отглеждането на този чай, както и на сложната технология на преработка, оолонг е изключително полезен.

При редовна употреба той намалява теглото и подобрява фигурата, защото съдържащите се в него полифеноли разтварят и извеждат мазнините от организма. Затова според учените този чай е най-доброто природно средство за отслабване.

Оолонг има много здравословни ефекти – утолява жаждата, укрепва зъбите, ободрява, повдига настроението. Най-полезен е чаят с жасмин, който ускорява обмяната на веществата, а е известно, че добрият метаболизъм помага по-бързо да се изгорят излишните калории. Освен това жасминовият чай избавя от безсънието и раздразнителността, отпуска, нормализира кръвното налягане, има тонизиращ ефект и повишава работоспособността.

Сподели във Facebook