Посивяването или побеляването на косата е естествен процес, независимо, че много жени изпадат в паника, смятайки че той е признак само на безвъзвратно загубената младост.  Възрастта обаче, въпреки че е основната причина, не е единствена.

И така: защо хората побеляват?

Възраст

Тя си остава най-важната причина за среброто в косите, които променят структурата си с годините. При едни хора процесът започва по-рано, при други – по-късно. Като правило към 50-те половината население има около 50% бели коси.

Раса

Най-късно побеляват афроамериканците, следват азиатците, а най-рано процесът започва при представителите на европеидната раса.

Начин на живот

Посивяването на косата може да се появи и на 20-годишна възраст, като в този случай роля играят или наследствеността, или начинът на живот. Белите коси може да са свързани с небалансираното хранене, недостиг на желязо, мед и цинк в организма, дефицит на витамините А, В, С. Върху състоянието на косата оказва негативно влияние и пушенето.

Стрес

Стресът може да стане причина за заболявания на ендокринната система и за хормонален дисбаланс, което често води до побеляване на косата, както и до влошаване състоянието на кожата и ноктите.

Сподели във Facebook