Съществуват редица фактори, които пречат на хората да свалят излишните килограми, въпреки положените усилия. Според диетолозите няколко навика правят отслабването много трудно.

На първо място учените поставят липсата на нормален и здрав сън. Става въпрос за хората, които спят по-малко от 7 часа. Това може да стане причина организмът да изработва по-големи количества от хормона грелин, който влияе върху усещането за глад и ситост. По-високото му ниво кара хората да изпитват глад, с който трудно се справят.

Будилникът също оказва негативно влияние върху фигурата, защото организмът изпитва силен стрес от неприятния звук. Той предизвиква повишено отделяне на хормона на стреса – кортизол, а много хора се опитват да се справят с това състояние, хранейки се безразборно с всякакви продукти.

Чашата кафе веднага след събуждане пречи на отслабването, защото след сън организмът на хората е обезводнен, а няколко глътки от ободряващата напитка бързо повишават нивото на кортизола и съответно на стреса. Специалистите препоръчват да започваме деня с чаша топла вода.

Липсата на обедна почивка също пречи да се намалят килограмите, защото организмът не получава необходимата му енергия, което забавя изгарянето на мазнините. В резултат вечерта се появява силен апетит и количеството на приеманите калории се увеличава.

Още един фактор, пречещ на отслабването, е недостигът на полезни мазнини. Според диетолозите ежедневният им прием трябва да бъде 30% от цялото меню. Мазнините контролират хормоналния баланс и помагат за изработването на тестостерон, което е здравословно, защото влияе върху  ръста на мускулите. Колкото по-голяма е мускулната маса, толкова повече калории изгаря организмът, когато е в покой.

Сподели във Facebook