Красота

26 Декември 2015

4815

Тина Богомилова

Рекламите често залагат на двете буквички рН за най-различни продукти. pH е акроним на potential hydrogen – измерва киселинността и алкалността на течни субстанции. Още в часовете по химия се учи, че се измерва по скала от 1 до 14, като 7 е рН на чистата вода и се води неутрално. Над 7 средата е алкална, а под 7 – киселинна.

Кожата също си има рН, а красивата и здрава e оборудвана с добра защитна кисела бариера. Тя се състои от мастни киселини и потни секрети, които постоянно покриват повърхността и поддържат подходящо рH. Потта съдържа сол и микроелементи, които променят рН в киселинна посока, а кожните мазнини правят кожата по-алкална.

Мазнините предпазват от загуби на вода и увреждане на външните слоеве, изградени от твърди протеини. Белтъкът кератин в кисела среда е много твърд и поддържа защитните протеини силно свързани.

Киселинно-алкалният баланс на кожата се възстановява по различен начин при всеки. Това зависи от производството на пот и кожни мазнини.

Нормалното pH на кожата e кисело, в рамките на 4,5 - 5,5. При новородените pH е близко до неутралното 7, но бързо се променя към киселинно. Ако кожата е склонна към омазняване, рН е над 5,5, а ако е суха – e под 4,5.

По-алкалното рН разхлабва кератиновите влакна и се образуват празнини в защитното покритие. Това улеснява проникването на алергени, бактерии и вируси и така се появяват акнето, алергиите и други кожни проблеми.

Има състояния на кожата, които могат да повишат стойността на pH, като екземите, контактния дерматит и сухата кожа.

Най-често на промените на киселинно-алкалния баланс реагира чувствителната кожа. При нея е нарушен синтезът на епидермалните липиди и тя има тънък рогов слой, който няма достатъчно добра защита.

Обикновеният сапун е сочен като най-голям виновник за проблемната кожа, тъй като неговите стойности на pH са около 9-11, тоест в алкалната зона. Виновен е и за разрушаването на епидермалните липиди, които са основни структури на роговия слой и възпрепятстват изпаряването на водата от клетките. Така кожата губи своята защита и е вяла и дехидратирана. Но пък едва ли обикновеният сапун може да причини големи неприятности, тъй като кожата противодейства и след часове си връща нормалното pH.

Продават се сапуни с неутрално pH, които само така се наричат, тъй като са изцяло синтетични детергенти.

Дерматолозите съветват да се избягват антибактериални сапуни, освен ако не са препоръчани от тях. Причината е, че те унищожават естествената микрофлора на кожата.

С трупането на годинките се появяват и нарушения в баланса на pH на кожата, като той губи киселинност и се приближава към неутрален. Кожата има по-слаба защита и се появяват бръчките. Затова е много важно за младолика кожа да се поддържа такова рН, което осигурява добър киселинно-алкален баланс. Когато е суха или пък лесно се омазнява, има дисбаланс.

Козметичните експерти са на мнение, че всяка дама трябва да знае какво е кожното й рН, за да има здрава и сияеща кожа и да разбере на каква козметика да заложи.

Когато се правят изследвания на всеки един нов козметичен продукт, се изучава и неговото влияние върху киселинно-алкалния баланс.

При използването на козметика с рН под 4,5 може да се предизвика раздразнение и зачервяване на тънката и чувствителна кожа. Би трябвало да се използват продукти с рН 5,5. Това обаче не е подходящо при мазна кожа, тъй като при нея са за предпочитане продукти с по-ниско рН, които да я направят по-кисела. Един от домашните трикове при акне и мазна кожа са маските със сок от лимон или млечна суроватка.

Най-добре е специалист дерматолог да прецени състоянието на кожата, за да препоръча правилните грижи.

Хапването на ябълки, къпини, цитрусови плодове и домати помага за здрава и сияйна кожа. Козметиката с алкохол я изсушава.

Стресът, липсата на сън и движение, сладкишите, цигарите и алкохолът също са големи дружки на бръчките и пъпките.

Сподели във Facebook