Култура

1 Ноември 2016

1221

Животът днес

Пловдивчани се движат между безброй красиви кътчета и сакрални места, с които е богат градът, без да ги забелязват, защото те са част от всекидневието и живота им. И са много - може би 100, може би повече.

Проектът, за който информира сайтът podtepeto.com, ще покаже  100 различни обекта от Пловдив, преминали през погледа и вдъхновението на 100 артисти. Авторите ще представят в галерийното пространство на „Резонанс“ своята гледна точка към любимите си, грабнали сърцето и въображението им, места от очарователния град на Марица. На картата на Пловдив ще се появят 100 емоционални точки, които представят 100 дестинации. Така че „Резонанс“ ще се превърне в транзитно поле за представяне, за обживяване на обекти от Пловдив, за прехвърляне на обсебващата пловдивска атмосфера в галерийната среда. Всеки артист има пълната свобода да борави с различни изразни средства съобразно своите предпочитания, виждания и техники.

Проектът „Пловдив – 100 гледни точки“ е замислен извънредно амбициозно - и като мащаб, и като брой на участниците, и като продължителност. В неговите рамки публиката ще се срещне с изкуството както на утвърдени, така и на млади, обещаващи таланти от България, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Индия, Египет, Украйна, Молдова, Русия, Полша, Германия, Франция, Унгария, Швейцария, Латвия, Испания, САЩ, Мексико, Холандия, Норвегия,  Италия, Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Корея, Израел, Китай, Белгия, Етиопия, Беларус, Северна Осетия, Кипър и др. Стоте гледни точки на тези артисти към един от най-древните градове ще бъдат и уникален път за популяризиране на културата, изкуството, бита на Пловдив днес. Важна идея на проекта е, че изложбата ще бъде пътуваща – фокусът са страни от Европейския съюз, но ще бъде представена и в далечни континенти - галерия „Резонанс“ има опит в такава организация. Спомняме си реализирани значими  мащабни проекти във формат „100“, които са знакови за „Резонанс“.

Не по-малко важна посока за постигане на популярност и престиж за града е възможността на този проект (и съответно изложби) да представи снимков и видеоматериал, както и печатно издание за събитието, които да останат във времето като памет за Пловдив. В рамките на 3 години – през 2016, 2017, 2018 г. - ще бъдат представени последователно в галерийна среда общо 100 артисти, които са работили по проекта. Изложбата включва снимка на обект от Пловдив, който е вдъхновил артиста. Към нея се добавя и интерпретацията на мястото от самия художник, който може да използва различни изразни средства. Всички произведения, които се представят в галерия „Резонанс“, ще бъдат заснети. Принтовете на всяка творба са във формат 19/19 и ще се вградят в квадратно паспарту. Така по време на апогея през 2019 г. в галерия „Резонанс“ в Пловдив ще може да се види изложба от 100-те творби-реплики на 100-те автори. Тези произведения ще заживеят втори живот чрез вграждането на документа от оригиналните творби в ново произведение. 100-те творби-реплики ще пътуват до Матера (Италия) – другата европейска столица на културата през 2019 г. Организаторите са си поставили задачата да търсят разнообразни и атрактивни подходи и пътища за максимално широко представяне на произведенията от проекта на европейска и международна сцена.

В първия етап на „Пловдив – 100 гледни точки“ вече са се включили 44 артисти от България, Германия, Украйна, Русия, Швейцария, България, Сърбия, Беларус, Мексико, Белгия, Франция и др. 

Сподели във Facebook